Muna vai kana: Miksi sipuli itkettää?

07.03.2015 14:00 -

Sipuli pistää monet meistä vuodattamaan kyyneleitä. Mutta miksi sen leikkaaminen saa ihmiset itkemään? Nyt on hyvä aika keskustella sipulista, koska se on valittu vuoden vihannekseksi 2015.

Miksi sipuli itkettää?

Sipuli sisältää aminohapposulfoksideja, kun sipulin leikkaa tai murskaa sen solurakenne hajoaa. Solurakenteen hajotessa allinaasi-niminen entsyymi aktivoituu. Sulfoksidit alkavat pilkkoutua ja sen seurauksena syntyy ammoniumia, rypälehappoa sekä erinlaisia haihtuvia rikkiyhdisteitä. Ne vaikuttavat ihmisen maku- ja hajuaistimuksiin. Itkemisen aiheuttaa aine nimeltä synpropaanitioli-S-oksidi. Kun se reagoi kyynelnesteen kanssa, syntyy mietoa rikkihappoa.

Silmät tuottavat lisää kyynelnestettä laimentaakseen ärsyttävää vaikutusta. Tämän estämiseksi voit käyttää snorkkelia tai uimalaseja. 

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova / SATOKAUSIKALENTERI)

 

 

Kilpailut

Uusimmat