Muna vai kana: Milloin viikonloppu alkaa ja montako vapaapäivää pitää olla?

16.02.2015 09:02 -

Ihmisillä on erilaisia työpäiviä, -aikoja ja vapaita. Muna vai kana -kyselyssä pohdittiin, miten ne lakisääteisesti määritellään. Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos vastasi Radio Novalle tähän mielenkiintoiseen kysymykseen.

Milloin alkaa viikonloppua ja kuinka monta vapaapäivää pitää olla?

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvoksessa työskentelevä Tarja Kröger kertoo, että työaikalaissa ei säädetä viikonlopun alkamista, eikä se ole ollut tarpeenkaan. Viikonlopun alkaminen ja vapaapäivät riippuvat työaikajärjestelyistä.

Säännöllinen työaika on 40 tuntia viikossa ja 8 tuntia päivässä. Vuorokausilepo on 11 tuntia ja viikoittainen vapaa vähintään 35 tuntia. Kunkin työntekijän työaikajärjestelyt (työvuoroluettelo) määrittävät sen, mitkä päivät ovat työpäiviä ja mitkä vapaapäiviä. Työaikajärjestelyjä rajaavat pakollisia lepoaikoja koskevat säännökset.

Työtä tehdään kaikkina päivinä. Viikoittainen vapaa - vähimmäispituudeltaan 35 tunnin mittainen - on annettava kerran viikossa ja jos mahdollista sunnuntain yhteydessä.

Krögerin mukaan työt voidaan järjestää niin, että viikoittain tehdään esimerkiksi viisi tai kuusi työpäivää. Niitä voi olla myös vähemmän ja vapaapäiviä vastaavasti enemmän. Vuorotyössä ja jaksotyössä työ- ja vapaa-ajat voivat vaihdella eri tavoin.

Laissa määritellään kuitenkin vuorokausi ja viikko. Tarja kertoo niiden perustuvan kalenterivuorokaudeksi ja kalenteriviikoksi. Sunnuntai-vuorokaudella on merkitystä sunnuntaikorvauksen takia, mutta lauantaihin ei työaikalaissa liity erityisiä säännöksiä.

Asiantuntija muistuttaa, että saamatta jäänyt viikoittainen vapaa tulee korvata joko korvaavalla vapaalla tai rahankorvauksena.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova / Julia Falck)

Kilpailut

Uusimmat