Muna vai kana: Miksi ihminen kutiaa ja miksi raapiminen auttaa?

15.02.2015 11:48 -

Kutina on mysteeri, johon vain raapiminen auttaa. Radio Novan Muna vai kana -kyselyssä halutaan tietää, mistä se johtuu. Otimme yhdeyden asiantuntijaan.

Miksi ihminen kutiaa ja miksi raapiminen auttaa?

Kutina on pirullista - raapiminen taivaallista -teoksen kirjoittanut professori Matti Hannuksela on tutkinut kutiamista ja syytä siihen. Hän kertoo kutinan syntyvän, kun ihon ohuita C-hermosäikeitä ärsytetään jollakin. Ärsyke voi olla ihotulehdus (kuiva ihokin voi olla tulehtunut), hyönteisen kävely iholla, kevyt kosketus tai histamiinia/muuta kutinaa aiheuttavaa väliainetta vapauttavan hyönteisen purema.

Hannukselan mukaan sisäiset syyt aiheuttavat myös kutinaa. Esimerkkinä erilaiset ihosairaudet, huumeiden käyttö, sappiteiden sairaus, syöpä ja munuaissairaudet.

Sangen yleinen syy on myös kutina-raapimiskierre, toisin sanoen neurodermatiitti, kyhmykutina. Kun kutiaa, raapii ja päinvastoin.

Asiantuntijan mukaan raapiminen aktivoi hermojen A-säikeitä, jotka hillitsevät kutinaa. Lisäksi raapiminen kuluttaa kutinan välittäjäaineita. Kutina palaa, jos ärsyke on edelleen olemassa, kun välittäjäainetta on tehty lisää.

Lisää aiheesta voi lukea Terveyskirjastosta Matti Hannukselan kirjoittamasta kirjasta alla olevasta linkistä.

Kutina on pirullista - raapiminen taivaallista

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova / Julia Falck)

Kilpailut

Uusimmat