Muna vai kana: Mistä siskonmakkara on saanut nimensä?

03.02.2015 18:45 -

Siskonmakkara-nimi tuo mieleen suositun keiton ja ehkä jotain muutakin. Radio Nova selvitti, mistä nimi oikeasti tulee.

Mistä siskonmakkara on saanut nimensä?

Kunniamaininnan Suomen ruokakulttuuriteosta saanut Jaakko Rahola vastaa kysymykseen mielellään. Hän on harrastanut ruokasanoja todella pitkään ja on tutustunut tähänkin mysteeriin.

Raakamakkara valmistettiin aikaisemmin lampaan suolesta pehmeäksi syötäväksi. Nykyään se tehdään keinosuolesta ja käytetään usein vain siskonmakkarakeittoon.

Nimi tulee ruotsin sanasta siskonkorv, joka taas tulee vanhan saksan sanan Sausischen kautta ranskan sanasta saucisse.

Saksalaiset ovat lisänneet ranskankieliseen sanaan oman diminutiivipäätteensä -chen ja ruotsalaiset muokanneet sen sanaksi susikon. Levitessään se on muuttanut muotoaan kansan suussa sanaksi siskon eli siskonkorv. Suomessa sen alkua ei ole suomennettu, vaan alettu puhua siskonmakkarasta.

Rahola kertoo eräiden lukijoiden epäilleen alkuperäisiä sanoja. He ovat arvelleet, että makkaran ruotsalainen nimi olisi syskonkorv eli sisarusmakkara. Kielitieteilijät ovat asiasta kuitenkin eri mieltä. Harrastaja ei itsekään usko sisarus-nimeen.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova / Julia Falck)

Kilpailut

Uusimmat