Vapun reseptit: Sämpylät

03.06.2016 13:10 - Maria Leppänen

Mikään ei ilahduta perhettä tai ystäviä aamulla paremmin, kuin keittiöstä leijuva tuoreen leivän tuoksu. Leipä- ja sämpylätaikinoita on monenlaisia, tämä on perustaikina, jota varioimalla saat maukkaita ja ihanan pehmoisia sämpylöitä tai leipää. Sämpylät ovat siitä käteviä, että ne paistuvat nopeasti kypsiksi. Tämän taikinan voit helposti myös kohottaa yön yli jääkaapissa ja aamulla vain leivot sämpylät, jotka kohoavat vielä kertaalleen uunin lämmetessä.

SÄMPYLÄT

5dl vettä

50g hiivaa (jos kohotat taikinaa yön yli jääkaapissa, noin 20g riittää)

2tl suolaa

2 rkl siirappia

2dl hiutaleita- ja tai leseitä

n 10 dl Myllyn Paras sämpyläjauhoja

3 rkl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja siirappi sekä leseet ja/tai hiutaleet. Lisää jauhoja desilitra kerrallaan ja kun se alkaa paksuuntumaan, ota kädet käyttöön. Vaivaa taikinaan jauhoja desilitra kerrallaan.
Kun taikina alkaa olla sopivan paksuista, pehmeää, mutta kimmoista, lisää joukkoon öljy. Vaivaa vielä hetki ja lisää vähän jauhoja, jos tarvis. Taikina on valmista, kun se irtoaa käsistä, mutta on vielä pehmeää.
Kohota taikinaa vedottomassa paikassa liinan alla noin tunti tai jääkaapissa yön yli.  Kun taikina on kohonnut laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.  Levitä taikina jauhotetulle alustalle ja pilko se kämmeneen sopiviin paloihin. Pyörittele taikinasta sämpylät ja laita pellille leivinpaperin päälle.
Anna kohota, kunnes uuni on kuumaja paista uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia. Sämpylät ovat kypsiä, kun pinnassa ja pohjassa on kaunis väri ja ne tuntuvat kevyiltä.

Kilpailut

Uusimmat