Kuva: Fotolia

Kuinka paljon lapsuudenkodissasi kävi vieraita? Saattaa kertoa jotakin sinusta itsestäsi

14.02.2017 17:45 - Senni Loikala

Omien vanhempiesi sosiaalinen elämä saattaa vaikuttaa omiin vuorovaikutustaitoihisi aikuisena.

Kuinka vilkasta sosiaalista elämää omat vanhempasi elivät, kun itse olit lapsi? Olivatko he mielellään yhteydessä naapureidenne kanssa vai olivatko esimerkiksi ystävien kyläilyt kodissanne harvinaisia?

Vastauksesi saattaa kertoa jotakin omista ihmissuhteistasi aikuisena. Lapsena opitut vuorovaikutustavat perheen ulkopuolisten kanssa voivat heijastua omaan aikuisuuteen, kertoo kasvatuspsykologian apulaisprofessori Niina Junttila Turun yliopistosta Radio Novan Aamun haastattelussa.

- Opitut asiat luovat tärkeän pohjan tuleville ystävyyssuhteille. Osa tutkijoista on sitä mieltä, että yksinäisyys periytyy ja on tiettyjä geneettisiä ominaisuuksia, jotka mahdollistavat ystävyyssuhteita tai poissulkevat niitä, Junttila sanoo.

- Itse ajattelen, että opimme paljon näkemistämme asioista jo lapsena. Tarkkailemme, mitä esimerkiksi äitimme tekee ja miten jutellaan perheen ulkopuolisten kanssa, hän jatkaa.

Näin ollen, jos lapsuudenkodissasi esimerkiksi kävi usein vieraita ja vanhempasi nauttivat sosiaalisista tilanteista, pidät myös itse muita todennäköisemmin vilkkaasta sosiaalisesta elämästä.

Sosiaalisista tilanteista nauttimista voi oppia

Tästä huolimatta perheeltä opitut vuorovaikutustaidot eivät ratkaise kaikkea. Vaikka omat vanhemmat olisivat viihtyneet erakkoina, voi lapsi oppia nauttimaan vilkkaasta sosiaalisesta elämästä myöhemmin.

Joskus myös vanhemmat voivat yllättyä oman lapsensa sosiaalisuudesta. Junttila kehottaa antamaan jälkikasvulleen aina mahdollisuuden ystävyyssuhteiden ylläpitämiseen.

- Kun omat lapset tuovat kavereita kylään, sitä näkee, kuinka hauskaa se onkaan. On tärkeää tarjota omille lapsilleen mahdollisuus, mitä he haluavat ja katsoa, mitä siitä syntyy.

Kuuntele Radio Novan Aamua arkisin kello 6-10. Seuraa ohjelman juontajia Minna Kuukkaa ja Aki Linnanahdetta myös Facebookissa, johon pääset tästä.

Lue myös: Ystävyys horjuu tutkitusti yhdessä vaiheessa elämää - kävikö sinulle samoin?

Lue myös: 17 asiaa, jotka tapahtuvat, kun olet ollut jonkun kanssa ystävä ikuisuuden

Lue myös: Pelasta ystävyys: 5 yleistä ongelmaa ja ratkaisut niihin

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat