Radio Nova Klassikot

SU 12 - 14 Anssi Honkanen

Radio Nova Klassikot

Radio Nova Klassikot on omistettu vain ja pelkästään parhaimmille klassikoille. Anssi Honkanen rakentaa yhdessä kuuntelijoiden sunnuntain timanttisimman klassikkolistan joka sunnuntai kello 12-14.

Anssi Honkanen

Muistan, kun äänitin kaverin kanssa omaa radio-ohjelmaa isän kasettimankalle vuonna 90. Pihapiirimme suosituimman ohjelman nimi oli Anssilla ja Mikalla on asiaa. Ratkaisimme Hannu Karpon jalanjäljissä asuinalueemme vääryksiä, muun muassa mystistä postilaatikkoryöstöä, jonka tekijä jäi kovista ponnisteluista huolimatta selvittämättä.

Kaverini Mika kommentoi mulle erään kasettiäänityksen jälkeen,suu äidin leipomaa omenapiirakkaa täynnä, että susta voi joskus tulla isona ihan oikea radiopersoona. Vastasin Mikalle naurahtaen, että en usko, ja jatkoin piirakan mussuttamista kasvavan lapsen ruokahalulla.

Tästä aikaa kului 16-vuotta, opiskelin äänitekniikkaa, soitin lyhyen menestyksen saavuttaneessa Pop-yhtyeessä, toimin piirivartijana, kaupan kassana ja opiskelin lisää. Sitten löysin itseni taas mikrofonin äärestä, tällä kertaa siitä oli tullut monen sattuman kautta ammattini.

Nyt radiotyötä on takana kymmenisen vuotta ja saan viettää iltapäiväni kuuntelijoiden seurana Radio Novassa. Avioliitossa elävänä pienen tytön isänä tutkin maailmaa aikuisen silmin, mutta pientä lapsenmielisyyttä musta ei varmaan saa pois ikinä.

Radio Nova Klassikot

”Oikeastaan mitä vaan voi soittaa, kunhan biisi on klassikko” Näillä sanoilla kuvailee suosittua musatoiveohjelmaansa Anssi Honkanen, joka on livenä radio Novan sunnuntaipäivissä klo: 12-14. Radio Nova klassikoissa valmiit soittolistat heitetään romukoppaan ja musiikkia soitetaan hyvin laajalla skaalalla tyylilajista huolimatta.

Radio Nova klassikot-ohjelman kantava ajatus on hyvä fiilis, jonka musiikki parhaimmillaan aiheuttaa. Ohjelman tekemiseen voi osallistua biisiä toivomalla tai sitten voi vain nauttia muiden toiveista ja laulaa mukana.

Radio Nova klassikot. Novan sunnuntaissa 12-14.Ohjelman soittolista

Valitse vuosi

Radio Nova juhlii 20-vuotista taipalettaan. Juhlavuoden kunniaksi listasimme 20 suurinta hittiä jokaiselta Radio Novan elinvuodelta.

1997

Suomen radioissa soi etupäässä ulkomaisten artistien hittejä Spice Girlsistä Hansoniin ja Paradisioon. Michael Jackson tanssii elokuussa kultapuvussaan kahdesti Olympiastadionilla.

Internet yleistyy ja chatit tekevät tuloaan, muun muassa Kiss fm:n sivuilla. Pian lähes jokaisella bändillä on omat kotisivut.

Kännykätkään eivät ole enää harvinaisuuksia. Antennit eivät kuitenkaan ole vielä sisäänrakennettuja.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

1998

Spice Girls -faneille vuosi on mullistava. Spaissarit tulivet toukokuussa keikalle Helsinkiin ja Geri Halliwell päättää jättää yhtyeen heti sen jälkeen. Yhtye jatkaa nelihenkisenä, mutta yhtyeen kulta-ajat ovat kieltämättä takana.

Useilta nuorilta naisartisteilta ilmestyy biisejä, jotka jäävät kyseisten artistien suurimmiksi hiteiksi. Esimerkkinä Anoukin Nobody’s Wife, Natalie Imbruglian Torn ja Emilian Big Big World. Musiikkimaailman yksi suurimmista yllättäjistä on Smurffit, joiden neljä eri levyä (Volumet 3-6) viihtyvät albumilistalla.

Vuoden suurin elokuvatapaus on Titanic. Kappaleen tunnusbiisi My Heart Will Go On kolahtaa suomalaisiin vahvasti ja nousee vuoden suosituimmaksi hitiksi.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

1999

Maailmalla ehkä näkyvin musiikki-ilmiö on latinobuumi, jonka keulakuvana on Ricky Martin. Latinopoppari hallitsee myös Suomessa soittolistoja. Livin’ la Vida Locasta tulee vuoden suosituin biisi.

Myös teinityttödiivat breikkaavat vuonna -99. Britney Spears, Christina Aguilera ja Jessica Simpson kohoavat monien listojen kärkeen flirttailevalla tanssipopilla, joka osuu ja uppoaa yleisöön.

Suomessa Bomfunk MC’s tekee ensimmäisen läpimurron listakärkeen elektropohjaisella Freestyler -hitillään. HIM julkaisee toisen studioalbuminsa Razorblade Romance. Albumi on suomalaisbändin tuotokseksi ensiluokkaisen menestynyt maailmalla.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

2000

Vuosi 2000 on suomalaisen musiikin menestymisvuosi kansainvälisesti. Bomfunk MC’s:n Freestyler, Daruden Sandstrom ja Himin Razorblade Romance -albumi ovat ensimmäiset suomalaiset listamenestyjät kansainvälisillä markkinoilla.

Suomessa rapin/hiphopin toinen aalto on huipussaan: Fintelligens esikoisalbumi Renesanssi myy nopeasti kultaa ja Petri Nygård myy kultaa ja platinaa ensimmäisillä kappaleillaan.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

2001

Suosionsa huipulla oleva Ultra Bra -yhtye yllättää faninsa ja ilmoittaa lopettavansa. Anssi Kela julkaisee esikoisalbuminsa Nummelan, jota myydään platinaa viisinkertaisesti.

The Rasmus palaa tauoltaan julkaisemalla Into-albumin, joka leviää koko Skandinaviaan. Ensimmäinen single F-F-F-Falling muodostuu suureksi hitiksi ja nousee vuoden 2001 kovimmaksi hitiksi Suomessa.

Muutamien suomalaisten artistien erinomainen menestys ulkomailla johtaa siihen, että Suomen musiikkiviennin arvo vuonna 2001 on yli nelinkertaistunut vuoteen 1999 verrattuna.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

2002

Markat vaihtuvat euroiksi vuoden alussa. Pop-musiikin ja televisioviihteen suhde tiivistyy, kun kykyjenetsintäohjelma Popstars aloittaa MTV3:lla. Ohjelman myötä perustetaan pop-yhtye Gimmel.

Vuosi 2002 on myös suomimetallin läpimurron vuosi. Timo Rautiainen & Niskalaukaus -yhtyeen Rajaportti-albumin kaupallinen menestys avaa ovia julkisuuteen ja menestykseen muille samantyylisille metalliyhtyeille.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

2003

Suomi saa rap-perheeseensä uuden tulokkaan, kun 16-vuotias Pikku G julkaisee Räjähdysvaara-esikoisalbuminsa.

The Rasmus tekee lopullisen kansainvälisen läpimurtonsa. Dead Letters-albumi pääsee ensimmäisenä suomalaisena albumina Ison-Britannian virallisen albumilistan kymmenen kärkeen. In The Shadows -singlestä tulee suurhitti ja nousee Brittien singlelistan kolmanneksi. Kymmenen parhaan joukkoon se nousee yli kymmenessä maassa.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

2004

Entinen trukkikuski Hanna Pakarinen voittaa Suomen ensimmäisen Idols-kilpailun. Uusi laulukilpailu nousee yhdeksi katsotuimmaksi televisio-ohjelmaksi. Eppu Normaali tekee levytys-comebackin 11 vuoden tauon jälkeen. Elokuussa Eput esiintyvät 30 000 ihmiselle Tampereen Ratina Stadionilla.

Myös lasten musiikilla menee hyvin: Smurffit Vol. 12 ilmestyy ja menee rutiininomaisesti listakärkeen. Ellan ja Aleksin Lenni Lokinpoikanen on joulun hittilevy.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

2005

Nightwish päättää puolitoista vuotta kestäneen menestyksekkään maailmankiertueensa loppuunmyytyyn Hartwall Arena -konserttiin. Keikan jälkeen Turunen saa muulta yhtyeeltä kirjeen, jolla hänet erotetaan.

HIMin Dark Light -albumi nousee Yhdysvaltain levymyyntilistalla sijalle 18. Se on ylivoimaisesti kaikkien aikojen paras suomalaissijoitus.

80-luvun popmenestyjä Dingo julkaisee kolmannen comebackinsa tiimoilta Purppuraa-albumin, jota myydään lopulta vaatimattomat 10 000 kappaletta.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

2006

Crocsit nousevat uudeksi erikoiseksi muoti-ilmiöksi. Muovikengissä on ok lähteä niin kaupungille kuin juhliinkin. Toinen uusi tulokas kengissä on ugg-bootsit. Kengät näyttävät mukavilta, mutta niitä ei todellakaan ole suunniteltu ulkokäyttöön. Varsinkaan loskakeleillä.

Suomi tekee euroviisuhistoriaa, kun Lordi voittaa Ateenassa ylivoimaisesti Eurovision laulukilpailut ja tekee sen aikaisen piste-ennätyksen viisuissa. Helsingin kauppatori täyttyy 90 000 juhlijasta Suomen historian ensimmäisen viisuvoittajan kotiinpaluun merkiksi.

Suomirockin ikonihenkilö Juice Leskinen kuolee monien sairauksien uuvuttamana 56-vuotiaana.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

2007

Eurooppa kääntää katseensa Helsinkiin, jossa järjestetään 52. Eurovision-laulukilpailut. Hartwall Arenalla järjestetyt viisut onnistuvat hienosti ja saavat kehuja ympäri Eurooppaa. Suomen musiikkipiiri kokee suurmenetyksen, kun Kirka kuolee sairauskohtaukseen 56-vuotiaana. Nightwish valitsee kahdentuhannen kandidaatin joukosta uudeksi laulajaksi ruotsalaisen Anette Olzonin.

Vuosi 2007 on suomalaisen musiikin vuosi. Vuoden myydyimmistä albumeista 15 ensimmäistä on kotimaista tuotantoa, kärjessä Idols-voittajan Ari Koivusen debyytti. Myös japanilainen pop ja rock saa faninäkyvyyttä Suomessa. HIM jatkaa menestymistarinaansa ulkomailla. Venus Doom-albumi saavuttaa sijan 12 Yhdysvaltojen myyntilistalla.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

2008

Ilkka Kanervan ja Johanna Tukiaisen tekstiviestittelyt tulevat julki. Mediakohu Tuksun ympärillä alkaa ja politiikassa kuohuu. Ajatus, että hevillä pärjää aina musertuu, kun Teräsbetoni kilpailee Serbian Euroviisuissa Missä Miehet Ratsastaa-kappaleella. Ennakkohehkutuksen jälkeen 22. sija on selvä pettymys. Chisu julkaisee ensimmäisen soolosinglensä, Mun koti ei oo täällä. Kappale nousee nopeasti listojen kärkeen ja on vuoden suosituimpia kotimaisia kappaleita.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

2009

Rapakon takana George Bushin valtakausi loppuu ja Barack Obamasta tulee Yhdysvaltojen ensimmäinen musta presidentti. Popin kuningas Michael Jackson kuolee 50-vuotiaana. Kuolinsyyn selvittäminen aiheuttaa suuren kohun. Myös poptähden kuoleman lavastamista pidetään mahdollisena. Popin kuningatar Madonna konsertoi Suomessa elokuussa. Helsingin Jätkäsaareen saapuu 85 000 innokasta Madonna-fania. Lady Gaga tulee tutuksi suurelle yleisölle Just Dance ja Poker Face -hiteillään. Artisti herättää paljon huomiota erikoisilla asuvalinnoillaan ja esityksillään.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

2010

Jenni Vartiainen on kiistelemättä kotimaisen musiikin kirkkain tähti. Artisti julkaisee Seili-albumin, josta nousee usea hitti soittolistoille. Vartiainen astelee Emma-gaalassa lavalle peräti seitsemän kertaa noutamaan palkintoa. Erikoisista asuistaan jo aiemmin tutuksi tullut Lady Gaga kohahduttaa MTV VMA -gaalassa. Artisti on pukeutunut kauttaaltaan pekoniin.

16-vuotias Justin Bieber julkaisee singlen Baby ja tekee läpimurron urallaan. Kanadalaispoppari on nuorin miespuolinen sooloartisti Billboard 200 -albumilistan kärjessä. Kirsi Alm Siira putoaa tuoliltaan kesken uutislähetyksen ja se kiinnostaa laajalti kansainvälisiä medioita.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

2011

Leijonat voittaa Slovakiassa järjestetyt jääkiekon mm-kisat ja voittaa historiansa toisen kultapystin. Kauppatorille ja sen läheisyyteen kokoontuu jopa 100 000 ihmistä kansanjuhlaan.

Michael Jacksonin kuolemansyykohu saa päätöksen. Jacksonin lääkäri tuomitaan neljän vuoden vankeuteen kuoleman tuottamuksesta.

Rock-tähtien ikäkirous saa jatkoa, kun Amy Winehouse kuolee 27-vuotiaana alkoholimyrkytykseen.

Vuosi 2011 on Adelen menestymisvuosi, kun hän julkaisee alkuvuodesta 21-albumin. Albumista tulee kansainvälisesti suuri menestys ja se nousee listaykköseksi 17 Euroopan maassa ja Yhdysvalloissa. Brittiartisti rikkoo Whitney Houstonin ennätyksen pisimpään Billboard 200 -listan kärjessä olleena naisartistin levynä ja Britanniassa Madonnan vastaavan ennätyksen.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

2012

Kotimaassa viihteen superilmiöksi nousee yhdessä yössä laulaja Robin. Frontside Ollie -kappaleen musiikkivideo saavuttaa muutamassa päivässä yli miljoona ja myöhemmin yli kolmetoista miljoonaa näyttökertaa YouTubessa. Vain reilu puoli vuotta myöhemmin Robinista julkaistiin kirja sekä dokumenttielokuva. Kansainvälisesti suurin musiikki-ilmiö on eteläkorealainen rap-laulaja PSY. Gangnam Style -musiikkivideo nousee katsotuimmaksi videoksi YouTubessa. Pian jokainen osaa toistaa kappaleen tanssiliikkeitä.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

2013

Vuosi 2013 on hyvä kotimaiselle musiikille. Suurin osa soitetuimmista kappaleista on kotimaisilta artisteilta ja bändeiltä. Teosto kerää vuoden aikana 50,3 miljoonaa euroa korvauksia säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikinkustantajille tilitettäväksi. Kerätty summa on 4 miljoonaa euroa suurempi kuin edellisenä vuotena.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

2014

Räppäri Cheek tekee historiaa, kun vetää elokuussa kaksi loppuunmyytyä konserttia ensimmäisenä suomalaisartistina Helsingin Olympiastadionilla. Nappiin menneet show’t häikäisevät niin yleisön kuin ammattilaisetkin. Stand up -koomikko Ismo Leikola valitaan nettiäänestyksellä maailman hauskimmaksi.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

2015

Cheek tekee Spotify-historiaa, kun Suomen top 10 soitetuimmat kappaleet ovat heti Alpha Omega -levyn julkaisun jälkeen kaikki kyseisen albumin kappaleita. Spotify-menestyksestä huolimatta ainoastaan Sä Huudat -kappale yltää top 20 joukkoon vuoden 2015 soitetuimpien kappaleiden listalla. Antti Tuisku tekee näyttävän paluun ja esittää ensimmäistä kertaa Peto on irti -singlensä Uuden Musiikin Kilpailussa. Tuisku nousee Twitterissä maailman kuudenneksi trendaavimmaksi artistiksi kyseisenä päivänä. Artisti nousee hetkessä Suomen suosituimmaksi miesartistiksi.

(Lähde suomenvuosilistat.blogspot.fi)

2016

20-vuotias Alma ilmestyy kuin tyhjästä ja on pian puhutuin suomalaisartisti maailmalla. Elton John ihastuu Alman Karma -kappaleeseen ja soittaa sen radio-ohjelmassaan.

Tubettajista aletaan tehdä artisteja. Isoimmaksi nimeksi nousee Arttu Lindeman, jonka Läikkyy -biisi nousee Suomen Spotifyn ykköseksi ja myy platinaa vain neljässä viikossa.

PMMP:stä tuttu Paula Vesala julkaisee ensimmäisen sooloalbuminsa. Vesalan esisinkku Tequila nousee vuoden soitetuimmaksi biisiksi.

Vuoden aikana moni muusikko kuolee, mm. Riki Sorsa, Prince, David Bowie ja George Michael.

(Lähde biisit.info)