Kuva: Senja Rapila

Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan ohjaaja nuoresta tähdestä: "Rakkautta ensisilmäyksellä"

23.09.2016 17:45 - Reija Saarinen

Elokuva saa ensi-iltansa tänään.

Tänään saa ensi-iltansa elokuva, Tyttö nimeltä Varpu. Kyseessä on lyhtyelokuvallaan Suomen ensimmäiseksi Oscar-ehdokkaaksi päätyneen Selma Vilhusen ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva, jonka päärooleissa nähdään laulajanakin tunnettu Paula Vesala sekä uusi, nuori tulokas Linnea Skog.

Milla fiiliksillä Vilhunen elokuvan pariin lähti, oliko matkassa paineita tai jännitystä?

- Olin kyllä enemmän kuin valmis ohjaamaan pitkän näytelmäelokuvan. Toki matkan varrella on etappeja, jotka jännittää, kuten kuvausten aloittaminen. Eilen sitten jännittikin kritiikit, Vilhunen naurahtaa.

Elokuva on saanut kriitikoilta lähinnä ylistävää palautetta. Etenkin nuoren Skogin roolisuoritusta on hehkutettu ilmiömäiseksi. Miltä palaute on ohjaajasta tuntunut?

- Olen iloinen siitä, että sellainen jossain mielessä hienovarainen ja monisyinen tarina on tullut nähdyksi sellaisella herkälläkin katseella katsojienkin puolella. Olen siitä hyvin kiitollinen.

- Itse en osannut pelätä sitä, että meitä näyttelijöitä mitenkään hirveästi haukusteltaisiin. Mielenkiinnolla vain odotin, että mitä elokuvasta sanotaan. Se oli kuitenkin selvää, että Linneasta tullaan sanomaan, että ihan erikoislaatuinen löytö. On niin harvinaista, että tuon ikäinen ihminen voi välittää niin paljon ihmisyydestä, Paula Vesala pohtii.

"Rakkautta ensisilmäyksellä"

Varpun roolia elokuvassa näyttelee siis 13-vuotias Skog, joka valittiin rooliin, ehkä jopa hieman yllättäen.

- Roolittaja Minna Sorvolan kanssa lähdettiin etsimään Varpua keväällä 2015. Koekuvasimme paljon tyttöjä, mutta meillä oli sellainen rajaus, että kuvataan vain ratsastustaitoisia tyttöjä, jotka osaavat näytellä. Minna kuitenkin jossain vaiheessa halusi minun näkevän myös Linnean, vaikka hän ei ratsastajatyttö ollutkaan. Kun näin Linnean suorituksen, tajusin Minnan pointin. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä.

Vesala rakensi suhdetta nuoreen vastanäyttelijäänsä monin eri tavoin.

- Teimme yhdessä esimerkiksi improvisaatiota ja vietettiin vapaa-ajalla paljon aikaa yhdessä. Tutustuin myös Linnean perheeseen. Meillä oli myös yksi oikein ihana päiviä, jolloin teimme tanssitaiteilijan kanssa kontakti-improvisaatioita eli harjoittelimme fyysistä läheisyyttä, Vesala muistelee.

Ilman isää kasvaneet

Sekä ohjaaja Vilhunen että näyttelijä Vesala ovat molemmat kasvaneet ilman biologista isää. Nousiko oma menneisyys jollain tavalla esille elokuvaa kuvatessa?

- Ei varsinaisesti. Ensinnäkin olen niin paljon käsitellyt ja käynyt läpi niitä juttuja jo 20 vuotta sitten. Siksi ei enää sillä tavalla pulpahtele asioita mieleen. Kuvaustyö on myös hyvin konkreettista, joten siinä ei ole edes aikaa sellaisille pulpahduksille. Mutta oli siellä muutamia kohtauksia, jotka koskettivat myös minua. En ole ohjaajan työssä aiemmin sellaiseen olotilaan päässyt.

- Itse käsittelin omassa roolityössäni enemmän sitä yksinhuoltajuutta ja sitä, että miksi tämä henkilö ei ole pystynyt siitä isästä puhumaan. Mietin hänen motiivejaan ja seurauksia. Treenijaksolla toki puhuttiin aiheesta. Se oli kyllä tutustumisen kannalta tärkeää, sillä meiltä löytyi todella paljon niitä yhteneviä kohtia, Vesala sanoo.

Tyttö nimeltä Varpu saa ensi-iltansa 23. syyskuuta.

Lue myös: Paula Vesala muistelee ensirakkauttaan: ”Hän kuoli aivoverenvuotoon”

Kilpailut

Uusimmat