Kuva: YouTube

Professorilta tyly kuitti suomalaisen kohudokumentin tekijälle

21.06.2016 20:00 - Mikko Räsänen

Tänään tv:ssä esitettävä 30 päivän ihmiskoe on aiheuttanut kohun suomalaisten ravinnosta.

Personal trainer Tomi Kokko (kuvassa) teki dokumenttiohjelman 30 päivän ihmiskoe, jossa hän kertoi syövänsä kuukauden ajan THL:n ravintosuositusten mukaista ruokaa. Ohjelma on herättänyt keskustelua Skepsis ry:n Facebook-ryhmässä. Keskusteluun on osallistunut myös ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm. Hän ihmettelee jo koko dokumentin lähtökohtaa.

"Mielenkiintoinen lähtökohta, sillä THL ei anna ravitsemussuosituksia", Fogelholm kirjoittaa.

Kuukauden dokumentin aikana Kokko lihoo kuusi kiloa. Painonnousua käytetään perusteluna ravinto-ohjeiden huonoudelle. Fogelholmin mielestä painonnousu kertoo vain siitä, että Kokko söi väärin.

"Kuuden kilon lihominen kuukaudessa tarkoittaa noin 6 x 7000 kcal ylimääräistä energiaa = 42 000 kcal. Päivää kohti tekee noin 1500 kcal, mikä on about 50 % tuollaisen Kokon päivän energinkulutuksesta (oletan että hra Kokko harrastaa liikuntaa). Tuon ahmiminen sisään on erittäin kova suoritus, siihen ei tosiaan kovin moni kykene. Tästä suosituksesta tietysti Kokolle tunnustus, jos jostain hänelle on sitä annettava.

Tähän vielä on pakko lisätä, että ravitsemussuosituksissa sanotaan ihan selvästi, että on syötävä energiankulutuksensa mukaisesti. Jos siis lihoo 6 kg kuukaudessa ei ole syönyt ravitsemussuositusten mukaisesti." 

Professori antaakin koko dokumentille tylyn tuomion.

"Tämä koko Kokon keikka on tietysti julkisuushakua, yksityisyrittäjälle kaikki tämä huomio on hyvää oman itsensä markkinointia. Ravitsemussuosituksista ei tällainen yhden hengen demonstraatio tietenkään sano yhtään mitään, todistusarvo on korkeintaan nolla."

Lue myös: Saatko tarpeeksi ravintoaineita ja vitamiineja? Tunnista puutosoireet ajoissa

Lue myös: Monet liikkujat eivät osaa syödä oikein: ”Leivällä ei lihas kasva!”

Kilpailut

Uusimmat