Kuva: Shutterstock

Lapset kirjoittivat satuja tekoälyn avulla - opettajat kehuvat uutta podcast-tuotantoa

15.10.2023 16:15 - Lauri Kujanpää

Vain höpöt löpöt -podcast-sarja antoi lapsille mahdollisuuden luoda tekoälyn avulla satuja. Projekti otettiin innolla vastaan.

Tekoälyä hyödyntävän Vähän höpöt löpöt -podcastsarjan sadut ovat syntyneet siten, että lasten valitsemat tarina-aihiot on syötetty tekoälylle, joka on työstänyt niistä valmiita satuja. Tekoäly myös lukee sadut.

Podcast on tehty yhteistyössä 1.-3. luokkalaisten lasten kanssa, ja sen sisältö sopii kaikille saduista pitäville lapsille ja aikuisille. Saduissa seikkailevat muun muassa luurangot, hassut eläimet, pahikset ja supersankarit sekä jalkapallolegendat Ronaldo ja Messi.

- Projekti on ollut moniulotteinen ja monellakin tapaa silmiä avaava. Tekoälyn taito napata lasten toiveista kaikki keskeisimmät asiat ja rakentaa niistä ihan oikeat sadut, kaikkine hassuine juonteenkäänteineen ja tarinan opetuksineen, on ollut todella inspiroivaa seurattavaa. Tekoäly toimi projektissa lapsen oman mielikuvituksen jatkeena jopa odotettua paremmin. Valmiit sadut saivat lapsilta ihania spontaaneja kommentteja ja suurinta osaa lapsista lämmitti valtavasti se tieto, että heidän satunsa olisi pian kuultavissa myös kaikkien muiden lasten ilona, kertoo Sini Kervinen, sarjan luoja ja tekoälyn parissa työskentelevä suurperheen äiti.

Maarit Käyhkö, joka toimii opettajana Hämeenkadun Koulussa Hyvinkäällä kertoo, että lapset olivat mielenkiinnolla podcastissa mukana.  

- Oppilaat innostuivat heti. Ilmoitin luokkani nopeasti projektiin, kun oletin sinne tulevan ryntäystä, jota ei sitten meidän koulusta tullutkaan. Pyysin Siniltä vanhemmille annettavaa lupalappua, jossa projekti on heille myös selitetty. Semmoinen tulikin nopeasti ja kohtalaisen nopealla aikataululla sen vanhemmille laitoin menemään ja vastauksetkin pyysin nopsaan. Näin pääsimme nopeasti varsinaisen työn alkuun. Sini tuli koululle hänelle varaamaani tilaan, jossa hän lapsia haastatteli. Homman meni tosi sujuvasti ja lapset innolla odottivat omaa vuoroaan.

-  Idea on mielestäni kiva ja moderni. Tekoäly kun jo sanana kuulostaa jotenkin "vaaralliselta", niin ehkä tästä jää myös lapsille positiivisempi kuva AI:stä kuin mitä  monilla aikuisilla siitä on. Näiden lasten tulevaisuudessa tekoäly on varmasti paljon läsnä eri tavoin. Tämä oli esimerkki ja kokemus  heille siitä, kuinka se voidaan positiivisesti valjastaa käyttöömme.

Käyhkö sanoo, että hänen koulunsa sadut päätyvät myös kirjaksi. 

- Me teemme saduistamme luokan oman satukirjan, johon teemme myös kuvitusta. Eiköhän me siihen joku äidinkielenkin homma saada ujutettua. Ainakin kuvatekstit tehdään. Satukirja tietenkin monistetaan luokan jokaiselle oppilaalle ja jokainen saa osallistua kuvituksen tekemiseen. Uskon, että tämä jää tosi monelle mieleen yhtenä parhaista jutuista koko ekaluokan ajalta.

Riihimäen Peltosaaren koulusta osallistuttiin myös projektiin. Lapset pitivät siitä, että saivat luoda satuja tekoälyllä.

- Tekoäly oli lapsille uusi käsite ja he olivat projektista innoissaan. Oppimisessa lasten oman elämän kontekstit ovat tärkeitä, ja tässä projektissa tekoälyn mahdollisuudet tuotiin hauskasti lasten maailmaan. Nauhoitusvälineet ja uudet ihmiset voisivat jännittää oppilaita, mutta Sini pysähtyi lasten ideoiden äärelle lempeästi ja kiireettömästi, kertoo opettaja Eveliina Manninen.

Manninen myös sanoo, että projekti antoi lapsille positiivisia kokemuksia. 

- Tekoälyllä on tulevaisuudessa sellainen jalansija, jota voimme varmaan vasta aavistella. Tässä satuprojektissa jokainen oppilas sai kannustavan kokemuksen siitä, että omista ideoista todella tulee tarina, jonka muutkin ihmiset ovat kiinnostuneet kuulemaan ja jolla voi luoda hyvää mieltä ympärilleen.

Sadut ovat alle kymmenen minuutin pituisia hyvän mielen pätkiä ja erinomainen esimerkki siitä, kuinka tekoälyllä voi tuottaa aidosti palvelevaa sisältöä. Podcast luo myös rajattomat mahdollisuudet ruokkia mielikuvitusta, kannustaa lapsia löytämään itsestään luovuuden sekä tarjoaa uudenlaisia ja merkityksellisiä kokemuksia.

Voit kuunnella satuja suoraan Podplay-palvelusta

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Hyppy satujen maailmaan - podcast-vinkkejä lapsille ja lapsiperheille

Lue myös: Roni Bäck on tubettaja, jota seuraavat sadat tuhannet ihmiset - 'Julkisuus tuo etuja'

Kilpailut

Uusimmat