Kuva: Senja Rapila

Mikko Alatalo muistelee hänen ja Juicen ystävyyttä: Hän rakasti ja vihasi minua

24.10.2016 20:15 - Iiro Myllymäki

Juice Leskisen poismenosta on pian kulunut 10 vuotta. Mikko Alatalo kertoo, että hänen ja Juicen välillä vallitsi syvä yhteisymmärrys, ja huhut kaksikon pitkästä välirikosta ovat valhetta.

- Monesti ajaessani Tampereelle on tullut mieleen, että menenpä käymään Jussilla. Sitten tajuan, että ai perhana, eihän Jussin luokse enää voi mennäkään käymään.

Pauli Matti Juhani Leskisen menehtymisestä tulee kuukauden päästä täyteen kymmenen vuotta. Juicena tunnettu taiteilija kuoli Tampereella 24. marraskuuta 2006, 56-vuotiaana. Juicen pitkäaikainen ystävä, yhteistyökumppani ja omien sanojensa mukaan ”ensimmäinen opetuslapsi” Mikko Alatalo, 65, näki Juicen viimeisen kerran vain kolme päivää ennen tämän kuolemaa.

- Puhuimme todella pitkään monista asioista. Naisista, elämästä ja elämämme naisista. Kyllä lapsetkin tulivat jonkin verran mieleen, Alatalo kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Juice Leskinen vuonna 2005. (kuva: AOP)

Alatalo vetosi vielä viimeisen kerran ystäväänsä. Sekä Alatalo että Juicen vaimo Sari Leskinen toivoivat, että Juice menisi vielä dialyysiin. Juice joutui aloittamaan dialyysihoidot keväällä 2005 munuaisten toiminnan heikkenemisen takia. Alkoholi oli pistänyt miehen terveyden huonoon jamaan. Hoitojen pakollisuus korpesi jääräpäisen miehen mieltä, ja monesti Juice jättikin hoidot väliin. Siinä eivät Mikon ja Sarin vetoamiset auttaneet.

- Hän sanoi, että ei sinne käskien mene. Kysyin Juicelta, millaista siellä dialyysissä on. Hän sanoi, että sinä et kestäisi sitä ollenkaan tuollaisena ylivilkkaana tyyppinä, että se on niin kauheaa, Alatalo sanoo.

Yhteistyötä neljällä vuosikymmenellä

Vilkas luonne näkyy Alatalossa jo siinä, mitä kaikkea hän on elämänsä aikana ehtinyt tehdä. Hän on kansan rakastama muusikko, jonka ääni on tuttu yhtä lailla riipaisevasta balladista Ihmisen ikävä toisen luo kuin Puuhamaan tunnuskappaleesta. Luottomiehensä Harri Rinteen kanssa hän on tehtaillut yli 600 laulua.

Alatalo muistetaan myös luotsaamistaan viihdeohjelmista, kuten 1980-luvun Hittimittarista ja 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun Tammerkosken sillalla -yhteislauluista. Vuodesta 2003 alkaen mies on ollut keskustan kansanedustaja. Tällä hetkellä hänet nähdään MTV3:n Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Alatalo ja Juice tekivät musiikillista yhteistyötä neljällä vuosikymmenellä. Alatalo muistaa edelleen ensimmäisen kohtaamisensa Juicen kanssa Tampereella kahvilassa vuonna 1971. Tuolloin Alatalo opiskeli Tampereen yliopistossa tiedotusoppia ja Juice englantia Tampereen kieli-instituutissa. Heidän yhteinen kaverinsa saattoi musiikista innostuneet nuorukaiset yhteen.

- Hänellä oli pitkä tukka ja mustat vaatteet ja knalli päässään. Hän oli hyvin erikoisen näköinen kaveri. Hän oli juuri ollut Englannissa ja vaahtosi kauheasti David Bowiesta. Hänellä oli kirjoittamiaan tekstejä vahakansivihoissa, ja olivathan ne aika mielettömiä, Alatalo muistelee.

Viidestoista yö, Syksyn sävel, Rakkauden ammattilainen, Pyhä toimitus… Juicen tuotanto tunnetaan nimenomaan teksteiltään rikkaana ja oivaltavana. Mahtaako löytyä montaakaan suomalaista, jotka eivät osaisi laulaa Viidennentoista yön kertosäettä mukana?

Alatalo huomasi heti, että Juicen tekstit olivat jotain aivan uudenlaista Suomessa. Hän ei kuitenkaan olisi osannut arvata, millaiseen asemaan tekstit suomalaisten mielissä kohoaisivat.

- Juice Leskinen kuroi umpeen sen välin, joka oli suomalaisen musiikin ja angloamerikkalaisen rock-musiikin välissä. Teksteissä sanottiin rumatkin sanat niin kuin ne ovat, ja Juice teki nimenomaan rock-lyriikkaa. Siihen asti suomalainen musiikki oli ollut enemmän tai vähemmän käännösiskelmien aikaa.

Mikko Alatalon mielestä Pyhä toimitus on Juicen kaunein rakkauslaulu. "Rakkaus ja rakasteleminen ei ollut siinä kappaleessa enää fyysinen asia, vaan enemmänkin henkinen asia." (kuva: Senja Rapila)

"Juice halusi aina olla ykkösmies"

Leskinen ja Alatalo ystävystyivät ja alkoivat kehittää toinen toistaan musiikillisesti. Alatalo opetti Juicelle kitaransoittoa, kun taas Juice tutustutti Alatalon riimittelyn saloihin. Kaksikko yhdisti voimansa muutaman muun Tampereella vaikuttaneen nuoren miehen kanssa, ja syntyi Los Coitus Interruptus -niminen bändi, myöhemmin pelkkä Coitus Int. Vuonna 1973 bändi julkaisi ensimmäisen levynsä, ja toista levyä pukkasi jo seuraavana vuonna. Levyjen välissä Alatalo oli ehtinyt polkaista käyntiin oman soolouransa Maalaispoika oon -hitillä.

Vuonna 1975 Coitus Int oli lopettanut, ja Juicen ehdotuksesta hän ja Alatalo lähtivät kiertueelle yhdessä. Myös uusia biisejä tehtiin. Juicen saama suosio oli paisuttanut miehen egoa jo sellaisiin mittoihin, että sapelien kolinalta ei kiertueella voitu välttyä.

- Jussi oli ollut Suomen suosituin artisti. Hänelle oli shokki, kun hänen ”pikkuveljensä” Alatalo yhtäkkiä nousi suosituimmaksi. Kun menimme yhdessä keikoille, pikkutytöt huusivat siellä minulle. Jussi ihmetteli, että mitä, onko tuo Alatalo noin suosittu. Hän halusi aina olla ykkösmies. Hän oli jo selkeästi ottanut sellaista roolia.

Viina vei

Yhteinen kiertue ja jatkuva yhdessäolo kuluttivat miesten välejä, ja heidän ammatilliset tiensä erkanivat – eivät kuitenkaan lopullisesti. Välirikkoa miehillä ei koskaan ollut, toisin kuin muusikko ja poliitikko Veltto Virtanen on väittänyt.

Yhteistyötä tehtiin joka vuosikymmenellä. Vielä vuonna 2004 miehet julkaisivat yhteislevyn Senaattori ja boheemi, jonka tiimoilta miehet tekivät myös pienimuotoisen konserttikiertueen. Viimeinen kiertue sujui yli odotusten. Lähtökohdat olivat hankalat, sillä vuosituhannen alku oli Juicelle terveydellisesti ankeaa aikaa. Diabetes vei miehestä mehut, liikkuminen oli vaivalloista, sairaalaan jouduttiin ja viinaa kului.

- Pelkäsin, että kiertue menee liikaa huikkaosastolle. Mutta Jussi skarppasi siihen tosi paljon. Hän ei varmaan ennen kiertuetta juonut kovinkaan paljon ja laimensi viiniä vedellä.

Alatalo oli jo aiemmin huomauttanut Juicelle tämän viinanhuuruisesta elämäntavasta. Alatalolle Juice kritisoinnin sallikin, mutta monille muille ei. Kun muusikko Mika Sundqvist kommentoi Juicelle tämän alkoholinkäyttöä, Juice kieltäytyi enää koskaan tulemasta hänen studiolleen. Alatalo kuvailee Juicea pitkävihaiseksi ihmiseksi, joka muisti esimerkiksi toimittajien kriittiset sanat vielä vuosikymmenten jälkeenkin. Mies oli tarkka omasta arvostaan.

Rakkauden ja vihan muovaama ystävyys

Alatalon ja Leskisen ystävyyttä leimasi paitsi keskinäinen kritisointi ja naljailu, myös syvä yhteisymmärrys.

- Ne ovat syviä ystävyyssuhteita, kun kaksi miestä ymmärtää toinen toistaan. Se on jopa sellaista, että naiset eivät pääse siihen sisään, Alatalo kuvailee.

Juicen ystävä, näyttelijä Vesa Kietäväinen on tehnyt Alatalon ja Juicen suhteesta kiteytyksen, jonka Alatalo pystyy allekirjoittamaan.

- Kietäväinen on sanonut minulle, että kyllä se Juice sua rakasti kovasti, mutta samalla myös vihasi.

Alatalo tituleeraa Juicea Suomen merkittävimmäksi lauluntekijäksi ja suomirockin perustajaksi. Taiteilijan vaikutus on ollut laaja, ja se näkyy populaarimusiikin kentässä vahvana edelleen. Esimerkiksi Haloo Helsinki! -bändin Elli Haloo on puhunut avoimesti Juice Leskisestä sanoittajaidolinaan, jonka kuvaa hän pitää pianonsa päällä. Silti Alatalo uskoo, että nykynuorille Juice Leskinen on yhtä kuin Viidestoista yö ja Syksyn sävel. Ei muuta.

- On hirveän epäoikeudenmukaista, että maailma unohtaa niin nopeasti. Tänä päivänä monet ihmiset eivät edes tiedä, kuka oli J. Leskinen. Nuoret eivät tiedä, kuinka laaja Jussin repertuaari oli. Siellä on hyvin monenlaisia biisejä – todella tunteellisia biisejä ja tuskallisia biisejä.

Alatalo uskoo, että Juice oli kuollessaan tyytyväinen elettyyn elämäänsä. 

- Hän oli iloinen vaimostaan Sarista. Ehkä lasten osalta hänellä oli suruja ja murheita. Jussi ehti tehdä elämänsä aikana todella paljon. Hän eli monen ihmisen edestä.

Jutussa on käytetty lähteenä Antti Heikkisen kirjoittamaa kirjaa Risainen elämä - Juice Leskinen 1950-2006.

Lue myös: Mikko Alatalo, mitä ajattelet neekerilauluistasi nyt?

Kilpailut

Uusimmat