Kuva: AOP

Lauri Tähkä puhuu rakkaudesta eron jälkeen: "Voisin päättää aamulla, että menen tänään naimisiin"

04.07.2016 12:11 - Anna Hopi

Laulaja Lauri Tähkä ei ole kyynistynyt elämän kolhuissa, vaan jaksaa edelleen uskoa elämän kestävään rakkauteen.

Morsian-kappaleesta on tullut kesän yksi isoimmista hiteistä kotimaisella musiikkikentällä. Naimisiinmenosta ja rakkaudesta kertova kappale äänestettiin taannoin kaikkien aikojen iskelmäksi. Kappaleen esittäjä Lauri Tähkä kertoo, että pohti biisiä tehdessään paljon häitä.

Viihtyykö mies kesähäissä?

- Se riippuu, että millä puolella on siellä häissä. Joskus sitä on ollut itsekin vieraana. Kyllähän kesä on naimisiin menemiselle parasta aikaa. Siinä on söpöyttä, kun luonto on kauneimmillaan ja ihmiset saavat toisensa. Perinteissä ja eri toten juhannuksessa on seppelepäisyyttä, koivuvihtaa, rakkautta ja uudelleensyntymisen tunnelmaa. Onhan se ihan mieletöntä, kertaa Tähkä Iskelmän haastattelussa.

Tähkä yllättää kertomalla, ettei ole tehnyt uransa aikana kovinkaan montaa hääkeikkaa.

- Ehkä joku viisi, tokaisee tähti ja selventää perään.

- Olen tehnyt siihen sellaisen rajauksen, että pääsen isoille festivaaleille. Käyn mieluusti soittamassa isommille yleisöille. Siellä voi sitten olla ihmisiä, jotka ovat menneet naimisiin. Kesällä on aika paljon häitä. Minusta voisi tulla vain helposti hääjuhlissa keikkaileva artisti, jos en olisi tehnyt tätä päätöstä.

Laulaja kertoo tehneensä poikkeuksia sääntöön, jos pariskunnan tarina on koskettanut häntä kovasti tai tullut muuten tunne, että keikka "täytyy" vetää.

- Ne ovat olleet hienoja hetkiä, kertoo mies.

Kuluneen kevään aikana Tähkällä on ollut paljonkin häät mielessä - myöskin omat.

- Tottakai mietin aihetta useinkin. Eihän tuollaista biisiä voi tehdä tai esittää, jos ei ole sitä fiilistä, että mä vielä joskus ehkä menisin naimisiin. Tai millaiset tekisi, millaiset olisi. En sitä todellakaan päivittäin mieti. Siinä on jotain ihanaa ja söpöä, kun kaksi ihmistä saa toisensa, tunnustaa tähti.

- Ihmiset tietyllä tavalla merkkaavat itsensä - siinä on kaikkea hyvää. Se on suuri juhla ja kannattaa juhlia. Seuraan myös televisiosta Satuhäät-ohjelmaa, joka on yksi suosikkiohjelmistani. Katson aika vähän TV:tä, mutta tuota ohjelmaa katson. Se liittyy koko prosessiin biisiä ajatellen. Se on mieletön ohjelma, mä diggaan!

Onko rakkaus eron jälkeenkin "kunnes kuolema meidät erottaa"?

Tähkä äityy pohtivaiseksi, kun häneltä kysytään, millaiset omat häät voisivat tulevaisuudessa olla.

- Se on niin arvoituksellinen asia, etten tiedä itsekään. Olen niin hetkessä eläjä. Se voi olla yhtäkkiä, eikä asiaa suunnitella sen kummemmin. Enemmänkin ajatus naimisiinmenossa täytyy olla se rakkaus, joka on niin suurta, että molemmat uskovat siihen. Eikä sen juhlan takia mennä. Rakkauden täytyy olla niin syvää, että tiedät olevasi loppuelämän tuon ihmisen kanssa, tokaisee mies.

- Jos siihen ajatukseen ja tasoon pääseen jonkun kanssa, niin onhan se sellainen viimeinen leimaus. Kun olen joskus ollut naimisissa ja eronnut, niin on oikea suhtautua siihen siten, ettei hyppää ihan kuin pupujussi puskaan. Vähän pitää kelailla ja miettiä, se ei ole kuitenkaan elämän tarkoitus. Rakkaus ja pitkä liitto voi olla syvä ilman naimisiinmenoakin.

Artisti kertoo, että menisi uudestaankin naimisiin "kunnes kuolema meidät erottaa" -mentaliteetilla, koska muuta vaihtoehtoa ei ole.

- Minusta ei ole tullut koskaan rakkauden edessä kyynistä, jaksan uskoa siihen. Se on kahden ihmisen välinen asia, pitävätkö he juhlaa niin arvokkaana, että se täytyy pitää. Rakkauden edessä täytyy olla peloton. Jos tuntuu siltä, pitää mennä, eikä kelata liikaa, sanoo tähti.

- En voisi kuvitella, että omalla kohdallani suunnittelisin vuoden häitä. Se voi olla, että tänä aamuna musta tuntuu siltä ja antaa mennä. Loppuasiat hoituvat kyllä.

"Iso asia, että oma kappale elää suomalaisissa häissä"

Artisti myöntää, että pientä varovaisuutta itseen on tullut rakkaudessa iän ja kolhujen myötä.

- Kun ikää tulee, pohdintaa tulee käytyä mielessään enemmän. Onhan tässä sekin huumoriajatus, että sitä lesken eläkettä saa vielä - en muista mihin asti. Oliko se 50 vai 60. Kannattaahan sitä ennen kuuttakymppiä sitten mennä naimisiin, veistelee mies.

- Se oli huumoria, koska tässä asiassa pitää myös olla leikkimielisyyttä.

Tähkän romanttista sydäntä lämmittää kuulla, että ihmiset ovat kosineet toisiaan Morsian-kappaleen kanssa ja biisiä on soitettu häissä.

- Se on minulle iso asia, että kappale tuottaa iloa. Se on lauluntekijälle suurimpia hetkiä, että ihmiset alkavat elää biisin kanssa.

- Muistan keväällä, kun biisiä tehtiin keväällä. Mietin, että mahtaako biisi kolahtaa ihmisiin ja välittyykö se viesti heille. Kun ihmiset ovat ottaneet biisin omakseen, pelko on väistynyt. Nuoret ja kaikenikäiset ovat ottaneet sen omakseen.

Kilpailut

Uusimmat