Voisiko oman vaatekaapin koostaa vuokraamalla? "Lainatessa ei tarvitse olla suuri sitoumus vaatteeseen"
Etäajan jälkeen monella on pikkuhiljaa käyttöä taas muillekin vaatteille kuin pyjamalle ja se näkyy myös uusien vaatteiden himona ja ostovimmana. Vaatelainaamo Vaaterekin perustajat Emmi ja Veera kertovat Voice.fi:n haastattelussa, voisivatko vaatelainaamot ratkaista juhlien ja edustustilaisuuksien lisäksi myös arkipäivän asukriisit.
Voit kuunnella koko haastattelun alta tai Podplaysta.
Toisin kuin voisi luulla, ei vaatelainaamoon suinkaan mennä vain juhlapuku mielessä. Emmi kertoo, että suurin kysyntä on itseasiassa arkivaatteille. Syy on ymmärrettävä, arkea on useimmilla enemmän.
- Ihmiset haluavat vastuullisesti vaihtelua pukeutumiseen. Luulen viehätyksen tulevan siitä, että sinne voi tulla löytämään jotain uutta, vaikka se ei olekaan käyttämätöntä, Emmi kertoo vaatelainaamoiden vetovoimasta.
Emmi ja Veera kertovat, että osa vaatelainaamoiden asiakkaista on valveutuneita jo ennestään, mutta lainaamolla kuulee ilahduttavasti myös, että jonkun himoshoppaajan vaateostokset ovat lainaamisen myötä vähentyneet.
Vaatelainaus tuo ostopäätökseen myös rentoutta. Paine siitä, että vaatteesta pitäisi olla varma, vähenee kun vaatteeseen ei tarvitse sitoutua kuin muutamaksi viikoksi tai käyttökerraksi.
- Lainatessa ei tarvitse olla niin suuri sitoutumus siihen vaatteeseen, vaan sen voi ottaa paljon rennommin. Voi vaikka kokeilla jotain uudenlaista, jotain mistä ei ole ihan varma tai jotain sen verran erikoista, että sitä ei uskaltaisi omaan kaappiin hankkia. Kuluttamisen vähentämisen ei tarvitse olla ankeaa vaan se voi rikastuttaa elämää ja omaa arvomaailmaa, Veera kuvailee.
Tarjoavatko lainaamot vain laastariratkaisun?
Vaatelainaamot vastaavat uutuuden himoomme kestävämmällä tavalla. Toki lainaamot eivät tukahduta himoa vaatteiden vaihtuvuutta kohtaan. Emmi ja Veera eivät kuitenkaan näe uusien vaatteiden himoa itsessään ongelmallisena, jos sen tyydyttää järkevällä tavalla kuten lainaamalla.
- Toki olemme siinä tavallaan mukana, kyllä mekin tuomme uusien sesonkien tuotteita lainattavaksi. Mutta se mikä tässä toteutuu paremmin on se, että koko hyöty saadaan irti siitä vaatteesta sillä, että se on jaettu ja sille tulee käyttökertoja enemmän kuin omaan kaappiin ostetulle tulee, Veera pohtii.
Ihan joka päivä uutta vaatetta ei lainaamostakaan ole järkevää hakea. Vaatteen lainauksen aikana toivotaan vaatteen saavan useamman käyttökerran, sillä vaatteen peseminen yhden kerran jälkeen ei sekään ole kaikista ekologisin vaihtoehto.
- Aika harvassa ovat ehkä ne, jotka kaipaavat kuitenkaan ihan päivittäistä uutta puseroa, Veera sanoo.
Emmi ja Veera nostavat esiin, että suureen suosioon viime vuosina nousseet kirpputorit eivät nekään poista pikamuodin ongelmaa. Emmin mukaan niillä usein ostetaan itselle puhdas omatunto pikamuotishoppailun jälkeen. Huonolaatuinen tavara näkyy jo röykkiöinä kirpputoreillakin.
- Silmät auki sen kanssa, että kannattaako ostaa laadutonta tavaraa ja nakata kevyesti kiertoon. Se alkaa näkyä myös siellä, mitä on second handina myynnissä. Ettei se kirpparimeininki kuitenkaan ihan pesisi sielua sillä, että voin ostaa viiden euron paidan ja nakkaan sen sitten Uffin laatikkoon, Emmi kuvailee monien ajatusketjua.
Markkinoilta löytyy toki nykyään myös ilahduttavan paljon vastuullisia merkkejä. Veera ja Emmi kuitenkin sanovat, että vaate on vastuullinen vasta sitten, jos sille on ostajallaan oikeasti tarvetta ja käyttöä. Vastuullisesti tuotetutkaan vaatteet eivät siis ole vastuullisia, jos ne eivät saa tarpeeksi käyttökertoja.
- Vastuuttomin vaate on se, joka jää käyttämättä, Veera kiteyttää.
Lue myös: Jani Leinonen loi kulutuskriittisen paitamalliston - taiteilijaa eivät edes tappouhkaukset hiljennä
Lue myös: Haaveissa vastuulliset tekstiilit, mutta hankinta tuottaa päänvaivaa? Poimi asiantuntijan neuvot