Tammikuun paukkupakkaset tulivat maksaneeksi miljoonia - ennätysmäärä vahinkoilmoituksia
Tammikuussa Suomessa vallitsivat paukkupakkaset, jotka aiheuttivat harvinaisen vahinkopiikin, selviää Pohjola Vakuutuksen vahinkodatasta. Tammi-maaliskuun aikana Pohjola Vakuutuksen korvausmeno kasvoi viime vuoden vastaavasta ajasta 22 prosenttia nousten 325 miljoonaan.
Kasvuun vaikuttivat muun muassa mittavat omaisuusvahingot pakkasten myötä. Esimerkiksi jäätymisvahinkoja tapahtui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä merkittävästi tavallista enemmän. Myös rakennusvahinkojen määrä kasvoi peräti 91 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Vahinkojen kustannukset voivat vaihdella sadoista euroista kymmeniintuhansiin euroihin.
Myös autopalveluvahinkojen määrä nousi jopa 129 prosenttia verrattuna edellisen vuoden tammikuuhun. Vahingoista 48 prosenttia liittyi auton käynnistämiseen ja 10 prosenttia moottoriongelmiin. Pakkasten lisäksi tammikuussa oli myös jäistä sekä liukasta, mikä näkyy myös törmäysvahingoissa. Niitä tapahtui peräti 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin tammikuussa.
– Paukkupakkasilla autot ovat kovilla, ja esimerkiksi auton akkuun, moottoriin, lukitusjärjestelmään ja erilaisiin sähköjärjestelmiin liittyvät vahingot korostuvat tilastoissa kovien pakkasten aikana. Tällaisilla pakkasilla esilämmityksen merkitys auton käynnistämisessä korostuu, kommentoi Styrman.
Yksityisen terveysvakuutusten käyttö puolestaan on lisääntynyt myös huomattavasti, kuten niiden kysyntäkin. Myös maksettujen korvausten määrä on noussut kasvuun vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 9 prosentilla edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna.
– Näyttää siltä, että terveysvakuutuksen käyttö pysyi alkuvuonna korkealla tasolla, ja hoitoon hakeudutaan pienemmällä kynnyksellä. Viime vuonna terveysvakuutuksesta maksettiin korvauksia enemmän, kuin koskaan, nostaa esille Pohjola Vakuutuksen korvauspalveluiden johtaja Sari Styrman.
Myös rakennuspalot sekä suurvahingot lisääntyivät
Sähkön hinnan sekä kovien pakkasten myötä kotitaloudet lämmittivät enemmän kotejaan puilla, mikä näkyy rakennuspalojen suuressa määrässä. Pelastustoimen tilastoista ilmeni, että rakennuspaloja tapahtui yhteensä yli 70 prosenttia enemmän kuin edellisvuosien vastaavaan aikaan verrattuna.
– Osittain kyse voi olla harjaantumattomuudesta tulisijojen käyttöön, osittain arkisista vahingoista, joissa esimerkiksi tulisijasta karannut kipinä on sytyttänyt lähellä olevan materiaalin, kuten maton, Styrman kuvailee.
Myös suurvahingot kasvoivat merkittävästi tammi-maaliskuun aikana, ja korvauksia maksettiin 56,7 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2023 samaan aikaan. Suurvahingot ovat vahinkoja, joiden korvaukset nousevat yli 30 000 euroon. Suuria vahinkoja voi tapahtua niin yrityksille kuin kotitalouksillekin.
– Suurvahingoissa nähdään samoja ilmiöitä kuin pienemmissäkin vahingoissa: kovan pakkasen johdosta aiheutuneita jäätymisen aiheuttamia vahinkoja sekä palovahinkoja. Tammikuun pakkasten vaikutusta kuvaa se, miten mittavia vahinkoja ne aiheuttivat niin kotitalouksille kuin yrityksillekin, Styrman sanoo.
Lue myös: Voit tietämättäsi aiheuttaa kotonasi suuren tulipaloriskin - ethän sorru näihin virheisiin
Lue myös: Saako parvekkeella grillata? Vastaus voi yllättää
Lue myös: Sähkön siirtomaksussa kymmenien eurojen eroja yhtiöiden välillä - katso, missä hinta on kalleinta
Lähde: Pohjola Vakuutus