Kuva: AOP

Törkeitä nettihuijauksia liikkuu jälleen - poliisi kertoo, miten välttyä huijauksilta

27.03.2024 22:15 - Jasmin Mikkilä

Jos joudut huijauksen kohteeksi, tee siitä heti rikosilmoitus poliisille.

Jos kauppa on liian hyvä ollakseen totta, mieti vielä kerran ennen ostoa, neuvotaan Poliisin tuoreessa tiedotteessa. 

Lapin poliisilaitoksella on tällä hetkellä tutkinnassa yli 200 nettipetosta. Uusia ilmoituksia tulee päivittäin 15-20 kappaletta, ja niitä on tullut muun muassa Tori.fi:n, Facebookin Marketplacen ja Netticaravan myyntipaikkojen kautta tehdyistä ostoksista. 

Tapauksissa yksi tuoreimmista poliisin tutkimista jutuista koskee asuntoautoa, jonka myyjä oli myynyt useampaan kertaan. Kukin ostajista oli maksanut suuren varausmaksun näkemättä myyjää tai autoa ollenkaan.

Toisessa tapauksessa henkilön Facebook-tili kaapattiin. Huijari oli esiintynyt uhrille hänen ystävänään ja lähettänyt WhasApp-viestin, jossa hän kertoi voittaneen tuhansia euroja. Huijattu oli luovuttanut tietoja kyseisen linkin kautta ja menettänyt tililtään rahaa useita satoja euroja. 

Poliisi ohjeistaa toimimaan nettikauppojen yhteydessä seuraavalla tavalla:

1. Jos mahdollista, kannattaa kaupanteko tehdä kasvotusten. Suurin osa poliisille ilmoitetuista rikoksista ovat nettipetoksia. Näissä tapauksissa ihmisiä on huijattu maksamaan tuote etukäteen, jonka jälkeen myyjä on jättänyt toimittamatta tuotteen ostajalle. 

2. Huijaria voi olla vaikea tunnistaa, jonka vuoksi myyjästä kannattaa etsiä tietoa eri lähteistä ennen tuotteen ostamista. Esimerkiksi pelkästään Facebookin profiilitietojen perusteella voit löytää olellista tietoa siitä, vaikuttaako myyjä luotettavalta. 

3. Kannattaa olla tarkkana, mihin linkkeihin kirjaudut. Salasana kannattaa myös vaihtaa säännöllisin väliajoin. 

4. Dokumentoi nopeasti talteen mahdollisimman paljon tietoa huijarista. Ota näyttökuvat keskusteluista, profiilista sekä yhteystiedoista. Ota myös talteen tosite paketin lähettämisestä sekä todistus maksusuorituksesta. Usein huijareiden profiili katoaa pian rahojen saamisen jälkeen, jonka vuoksi on tärkeää ottaa heti kaikki mahdollinen tieto talteen. 

Rikoksen selvittämistä helpottaa se, jos rahat ovat siirretty kotimaiselle pankkitilille. Ulkomaisen pankkitilin omaava huijari on taas mahdollisesti muualla kuin Suomessa, jolloin rikoksen selvittäminen vaikeutuu. Jos joudut huijauksen kohteeksi, tee siitä heti rikosilmoitus poliisille.

Lue myös: Poliisi varoittaa törkeästä kiristyksestä sosiaalisessa mediassa - ethän maksa kiristäjille rahaa

Lue myös: Neste: Polttoaineiden loppuminen häämöttää: "Tilanne vaikeutuu"

Lue myös: Kelan etuuksien leikkauksista liikkuu vääriä käsityksiä - Kela oikaisee

Lähde: Poliisi

Kilpailut

Uusimmat