Kuva: All Over Press

10 faktaa, jotka jokaisen pitäisi tietää Hercule Poirot'sta

17.11.2016 11:10 - Katja Nygård

Mitä Hercule Poirot sanoi viimeisiksi sanoikseen? Entä miksi matkustaminen oli hänelle vaikeaa?

1. Hercule Poirot esiintyi ensimmäistä kertaa Agatha Christien vuonna 1920 julkaistussa salapoliisiromaanissa Stylesin tapaus (The Mysterious Affair at Styles).

2. Hänen ensimmäiset vuorosanansa olivat: “Mon ami, Hastings!” (suom. Ystäväni, Hastings!)

3. Hercule Poirot’n intohimo järjestykseen ja siisteyteen oli ratkaisevassa asemassa, kun hän selvitti ensimmäistä rikostapaustaan.

4. Hercule Poirot rakastui vain kerran elämänsä aikana. Rakkauden kohde oli hänen vanha vihollisensa, Kreivitär Vera Rosakoff.

5. Herra Poirot’n kiusana oli etenkin laiva- ja lentomatkoilla herkästi iskenyt matkapahoinvointi.

6. Poirotin viimeinen esiintyminen ja kuolema tapahtuivat Agatha Christien viimeisessä, vuonna 1975 julkaistussa romaanissa Esirippu. Poirotin viimeinen juttu. Romaanin julkaisemisen jälkeen sanomalehti New York Times julkaisi etusivullaan: ”Hercule Poirot on kuollut”. Poirot on ensimmäinen – ja tiettävästi ainoa – kuvitteellinen hahmo, jonka kuolinilmoitus on julkaistu kyseisessä lehdessä.

7. Poirot on itsekin syyllistynyt henkirikokseen. Viimeisessä romaanissa hän päästää syyllisen päiviltään suojellakseen viattomia, koska ei pysty todistamaan tämän syyllisyyttä.

8. Christie kirjoitti Esiripun toisen maailmansodan aikana turvatakseen tyttärensä toimeentulon, mikäli itse kuolisi pommituksissa. Kirja suljettiin kassakaappiin ja julkaistiin vasta juuri ennen Christien kuolemaa 1970-luvulla.

9. Poirot’n viimeiset vuorosanat olivat: “Cher ami!” (suom. ”Rakas ystävä!”). Hän lausui ne ystävälleen Arthur Hastingsille.

10. Hercule Poirot'a näytelleen David Suchetin hoikkaan ulkomuotoon saatiin parikymmentä ylimääräistä kiloa Poirot’lle ominaista muhkeutta lisäämällä näyttelijälle toppauksia. Pyöreämmät kasvot saatiin aikaan irrallisella kauluksella, joka puristui näyttelijän kaulan ympärille. Poirot’n sipsuttavaa kävelytyyliä Suchet harjoitteli kävelemällä pennin kolikko pakaroidensa välissä. Jos kolikko ei pudonnut, tyyli oli oikea.

Lähteet: David Suchet: Hercule Poirot ja minä (Minerva Kustannus Oy, 2015), All About Agatha Christie.

Lue myös: Näyttelijä Helen Mirren ikääntyy tyylillä

Kilpailut

Uusimmat