Liikenteen riskikuljettajista jopa 94 prosenttia syyllistynyt muihinkin rikoksiin

14.04.2013 16:52 -

Liikkuva poliisi on kehittänyt vuoden 2012 alusta lähtien Road policing -toimintaa, minkä tavoitteena on normaalin liikennevalvonnan yhteydessä paljastaa myös muuta kuin liikennerikoksia.

Yhteistyö muiden viranomaisten, kuten Tullin ja Rajavartiolaitoksen kanssa on havaittu tehokkaaksi.

Liikkuvan poliisin analyysiryhmän tekemän selvityksen mukaan vähintään vakaviin liikennerikoksiin (rattijuopumus/törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen) syyllistyneillä kuljettajilla oli hyvin usein huume-, omaisuus- ja väkivaltarikostaustaa.

Riskikuljettajista 79% oli syyllistynyt ainakin yhteen huumausainerikokseen, 94 % ainakin yhteen omaisuusrikokseen ja 71 % henkeen ja terveyteen kohdistuvaan rikokseen.

Road Policing -toiminnassa Liikkuva poliisi on tänä vuonna paljastanut erilaisia huumausaine- ja omaisuusrikoksia, muun muassa ulkomailta tulleiden rikollisten anastamaa polttoainetta sekä perämoottoreita.



Road policing -toimintaa on myös kuljetusalalla ilmenevän harmaan talouden torjunta. Valvontaa tehdään yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Valvonnan kohteena ovat epätervettä kilpailua ruokkivat rikokset, kuten

- Vero- ym. velvoitteiden laiminlyönnit

- Luvaton liikennöinti ja laiton kabotaasi

- Ajopiirturien manipulointi ja asiakirjojen väärennykset

- Työsyrjintä ja alipalkkaus

- Liiketoimintakieltoon valvonta

Viime vuonna Liikkuva poliisi on paljastanut kymmeniä ajopiirturin manipulointitapauksia ja epäiltyjä veropetoksia. Laittoman kilpailuedun mahdollistavia ajo- ja lepoaikarikkomuksia on paljastettu 7031, ylikuormilla ajoa 3215 ja epäkuntoisilla ajoneuvoilla ajoa 1080 tapausta vuoden 2012 aikana.

Luvaton liikennöinti on vähentynyt vuoden 2013 aikana Liikkuvan poliisin havaintojen perusteella. Sen sijaan ajopiirturien manipulointitapaukset ovat lisääntyneet.

Liikkuva poliisi on hankkinut uusia välineitä mm. ajopiirturien manipuloinnin paljastamiseen ja raskaan kaluston jarrujen tarkastamiseen.

Lisäksi kenttähenkilöstölle järjestetään ammattiliikenteen valvonta- ja tutkintakoulutusta. Näillä toimilla epätervettä kilpailua kitketään ja sääntöjä noudattaville yrittäjille annetaan mahdollisuus harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa.

(Radio Nova, Poliisi)

Kilpailut

Uusimmat