Etsitään kanssa-vanhempaa tositarkoituksella

02.04.2013 23:03 -

Tikittääkö biologinen kellosi - haluaisitko lapsen, mutta sinulla ei ole sopivaa siippaa?

Ei hätää - apuun rientää "kanssa-vanhemmuus"- palvelu, mikä mahdollistaa vanhemmuuden ilman romanttisia velvoitteita.

Radio Novan erikoistoimittaja Tomi Hinkkanen tutustui ilmiöön Los Angelesissa.

"Kanssa-vanhemmuus" on vaihtoehto ihmisille, jotka haluaisivat lapsen, mutta joilla ei ole sopivaa kumppania tai he eivät halua olla yksinhuoltajia.

- Sellainen voi olla sinkku, joka ei ole löytänyt tyttö- tai poikaystävää. Voi olla heteropari, joka biologisista syistä ei saa omaa lasta. Tai lesbo- tai homopari, joka tarvitsee lapsen saamiseen kolmatta osapuolta. Aikaisemmin nämä ihmiset joutuivat joko luopumaan lapsihaaveistaan, turvautumaan ystäviin, kalliisiin hedelmöityshoitoihin tai adoptioon. Viime vuosina apuun on tullut koko liuta nettisivustoja, kuten coparents.com, co-parentmatch.com ja modamily.com. Henkilö rekisteröityy nettisivuille. Sinne voi lähettää oman kuvan ja videon, kertoa itsestään, mieltymyksistään, taloudellisesta tilanteestaan ja siitä, minkälaista järjestelyä etsii. Homma toimii pitkälti samalla tapaa kuin seuranhakusivustot, paitsi, että näillä sivuilla osapuolet eivät etsi romanttista suhdetta, vaan lapsen yhteishuoltajuutta. Sivuilta saa myös hyödyllisiä neuvoja laillisiin järjestelyihin. Osa etsii sivuilla pelkästään kohdun- tai spermanluovuttajaa.

Esimerkiksi Coparents.com -sivustolla voi valita kategorian: etsin kanssa-huoltajuutta, olen spermanluovuttaja, etsin spermanluovuttajaa, olen sijaissynnyttäjä ja etsin sijaissynnyttäjää. Kaikkia nettisivuille ilmoittautuneita kuitenkin yhdistää halu saada lapsi ilman romanttisia siteitä ja rahastusta.

Mitä sitten sanoo laki tällaisesta toiminnasta?

- Yhdysvalloissa jokaisella on oikeus lisääntymiseen riippumatta aviosäädystä tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Laki ei myöskään sääntele spermanluovutusta. Lapsen huoltajuus on eri asia. Kun kyseessä on kaksi eri sukupuolta olevaa henkilöä, jotka eivät ole avo- tai avioliitossa, huoltajuudesta kannattaa ennalta sopia asianajajan kanssa. Monimutkaiseksi tilanne muodostuu silloin, kun kyse on sijaissynnyttäjästä, tai kun järjestelyissä mukana on samaa sukupuolta oleva pari, Tomi Hinkkanen Los Angelesista kertoo.

Lait vaihtelevat rajusti osavaltioiden välillä. Esimerkiksi samaa sukupuolta olevat parit saavat laillisesti adoptoida lapsia 17 osavaltioissa, mukaan lukien Kaliforniassa. Toisissa taas, kuten Texasissa tai Floridassa, se on nimenomaisesti kielletty. Tai mitä tapahtuu esimerkiksi silloin, kun osapuolina on pariskunta ja yksinäinen mies? Voiko lapsella olla kolme vanhempaa? Sen mahdollistava lakialoite oli syksyllä vireillä Kaliforniassa, mutta kuvernööri Brown kumosi sen veto-oikeudellaan.

Millaisia tarinoita tällaisilta nettisivuilta löytyy?

- 30-vuotias musta nainen Pennsylvaniasta etsii kypsää miestä tekemään lapsen kanssaan, on avoin kaikille roduille. 38-vuotias vaaleahiuksinen, sinisilmäinen ja ahkerasti töitä tekevä sinkku-mies Virginiasta etsii vapaata naista, joka on valmis saamaan lapsen. Lesbopari Los Angelesista etsii miestä lapsentekotarkoituksessa. Nimimerkki "Contact Seeker" on yksin elävä homo-mies. Hän etsii naista, joka olisi valmis synnyttämään lapsen ja jakamaan vanhemmuuden kanssaan. Tämä sairaanhoitajana työskentelevä mies sanoo aina halunneensa lasta, olevansa rakastava henkilö, josta tulisi loistava isä. Yleensä nämä lapset siitetään kotona niin sanotulla liemiruisku -menetelmällä. Näin tekivät Dawn ja Fabian. Nebraskassa asuva nelikymppinen Dawn otti yhteyttä Fabianiin joka asui tuolloin Australiassa. Keskusteltuaan neljä kuukautta videopuheluiden välityksellä, Fabian lensi Yhdysvaltoihin tapaamaan Dawnia ja asettui tämän kotikaupunkiin. Kummatkin kävivät lääkärintarkastuksessa. He saivat tyttären nimeltä Indigo. Ja kanssa-vanhemmuuden henkisesti he kasvattavat tyttöä yhdessä – pelkkinä kavereina, Tomi luettelee.

Kilpailut

Uusimmat