Gay Pride herätti tunteita: Tätä ei tulla sietämään paljoa kauempaa!

11.06.2012 20:00 -

Gay Pride -tapahtuma järjestettiin viikonloppuna West Hollywoodissa. Sunnuntain tapahtumaa saapui seuraamaan satoja tuhansia katsojia.

Juhlahumussa mukana ollut Tomi Hinkkanen kertoi Radio Novalle, että poliisi oli sulkenut parin kilometrin mittaisen pätkän Santa Monica Boulevardista autoliikenteeltä. Paikalla pidettiin aamulla ekumeeninen jumalanpalvelus. Siinä esiintyivät protestattinen ja katolinen pappi, imaami, rabbi, buddhalainen munkki, sekä gay-kansan oman kirkon, Metropolitan Cummunity Church’in pastori Neil Thomas. Sopassa oli myös yksi kärpänen. Kadun toisella puolella, sheriffin miesten ja naisten valvovan silmän alla, mieltään osoitti pieni, mutta ärhäkkä viiden miehen ryhmä. He yrittivät häiritä jumalanpalvelusta iskulauseita megafonista toitottamalla. Porukan johtaja, joka esittäytyi nimellä Mark, sanoi tulleensa antamaan varoituksen homoseksuaaleille, että tätä ei tulla sietämään paljoa kauempaa. Mutta paria toimittajaa lukuun ottamatta kukaan ei lotkauttanut korvaansakaan ryhmän puheille. Vihaiset miehet ja heidän häpäisevät plakaattinsa peitettiin juhlakansan näkyviltä valtavilla sateenkaarilipuilla ja heidän vihaviestinsä hautautuivat festarien iloisiin ääniin.

Parituntinen paraati edusti laajaa läpileikkausta paikallisista toimijoista. Ihmiset kerääntyivät kadun molemmille puolin seuraamaan, vilkuttamaan ja hurraamaan, kun poliitikot, kuten Los Angelesin pormestari Antonio Villaraigosa, heiluttivat kättään yleisölle avoautoista. Poliisin moottoripyöräosasto, sheriffi, palokunta, jopa FBI lipuivat ohi virka-autoillaan. Eri järjestöillä oli omat lauttansa. Kuten Project Agel Foodilla, joka toimittaa ruokaa sairaiden ja vanhusten koteihin, ja gay- ja lesbovanhempien Plfag-säätiöllä. Bisnes-maailmakin on löytänyt gay priden. Esimerkiksi pankeilla, kuten Bank of Americalla, Wells Fargolla ja Chasella oli omat lauttansa, samoin market-ketjuilla. Myös monet kirkot olivat läsnä, mukaan lukien Amerikan Evankelis-Luterilainen Kirkko, joka liputtaa avoimesti gay-kansan oikeuksien puolesta. Sitten oli tietysti myös julkkiksia. Tähti-asianajaja Gloria Allred heilutti kättään iloisesti avoautosta Laura Braniganin tunnetuksi tekemän biisin ”Gloria” säestämänä. Paraatin kunniamarsalkkana toimi näyttelijä Molly Ringwald, joka muistetaan 80-luvun komediasta Pretty in Pink. Mutta raikuvimmat aplodit sai laulaja-duo Sonnyn ja Cherin ainoa lapsi, Chaz Bono, joka taannoin läpikävi sukupuolen muutoksen naisesta mieheksi.

Gay pride järjestettiin jo 42. kerran

Mitä tapahtuma ihmisille merkitsee, riippuu siitä keneltä kysytään. Nuoret ovat kasvaneet sallivammassa ilmapiirissä kuin vanhemmat. Poikakaverinsa kanssa paraatia seuraamaan tulleelle, 21-vuotiaalle Danielille pride merkitsee hyväksyntää. Nuorimies huomauttaa, että trans-ihmiset saavat yhä  jopa gay-yhteisöltä arvostelua osakseen. 23-vuotias latinomies Ricardo oli tullut paikalle mustiin enkelisiipiin ja bikineihin pukeutuneena. Innostunut nuorukainen oli mukana ensi kertaa ja sanoi jo odottavansa ensi vuoden pridea. Häntä eivät tasa-arvo-kysymykset vielä puhuta. Mutta kolmissa kymmenissä olevaa lesboparia Julie’ta ja Marthaa puhuttaa. Veronmaksajina he vaativat samoja oikeuksia kuin kaikilla muillakin on, kuten oikeutta mennä naimisiin keskenään. Pride merkitsee naisille niinkin yksinkertaista asiaa kuin mahdollisuutta pitää puolisoa kädestä ilman pelkoa. Saksasta kotoisin oleva, 67-vuotias Kurt muistaa, millaista takavuosina oli olla homo. USA:n armeijan veteraani tuli ulos kaapista vasta 36-vuotiaana. Hän ihailee, kuinka avoimesti nuori gay-kansa osoittaa tunteitaan. Kurt itse sanoo yhä painiskelevansa oman avoimuutensa kanssa. Gay Pride oli menestys ja sitä tarvitaan yhä.

Tomi Hinkkanen
Journalist
Los Angeles
phone: (+1) 310-948-7419
email: thinkkanen@hotmail.com
website: www.finntimes.com

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat