Hollywood-tähti kuivatti istukkansa ja söi sen pillerin muodossa

24.05.2012 09:45 -

Tomi Hinkkanen tutustui filmitähtien uusimpiin lapsen kasvatus-nikseihin, joiden takaa löytyy oma ideologiansa: attachment parenting, eli kiintymysvanhemmuus.

Aatteen kulmakivenä on vanhemman henkinen sensitiivisyys lasta kohtaan – eläminen symbioosissa lapsen kanssa. Toisin sanoen, äiti, isä tai muu hoivanantaja oppii tuntemaan lapsen sielunelämän ja ennakoimaan tämän tarpeet. Näin vanhempi osaa esimerkiksi ruokkia lapsen jo ennen kuin tämä edes inahtaa.

Kiintymysvanhemmuuteen kuuluu nimensä mukaisesti läheisyys ja lämmin, rakastava reaktio lapsen huomion tavoitteluun. Tällainen kasvatustapa on pakottavan tai kontrolloivan kasvatuksen vastakohta. Eikä kiintymysvanhemmuus rajoitu varhaislapsuuteen, vaan kestää aikuistumiseen asti ja muodostaa pohjan aikuisiän läheisille ihmissuhteille.

Hollywood ei olisi Hollywood ilman tiettyjä ylilyöntejä. Varsinkin kun kyseessä ovat filmitähdet, joilla on paljon aikaa ja rahaa projektien välissä. Komediasarjasta the Big Bang Theory – Rillit huurussa tuttu Mayim Bialik imettää yhä kolme ja puolivuotiasta poikaansa Frediä. Mad Men –sarjasta julkisuuteen ponnahtanut January Jones puolestaan kuivatti istukkansa ja söi sen pilleri-muodossa. Supermalli Gisele Bündchen ei usko vaippoihin, vaan valmensi poikansa Benjaminin sisäsiistiksi jo puolivuotiaana. Tämän neito teki reagoimalla heti vauvan orastaviin tarpeisiin pistämällä tämän silloin oitis vessanpytylle. Puolitoistavuotiaana poika käytti jo alushousuja. Saman tekniikan nimeen vannoo myös eräs Hollywoodissa asuva suomalaisnäyttelijä, joka ei halua nimeään julkisuuteen tässä yhteydessä. Kasvissyöjäksi tiedetty näyttelijä Alicia Silverstone ruokkii vuoden ikäistä poikaansa Bear Blu’ta pureskelemalla vihanneksia suussaan. Poika hakee mössön suoraan äidin suusta kuin linnunpoika. Alician erikoisesta ruokinnasta löytyy kaikille kiinnostuneille myös YouTube –video (katso video).

Asiantuntijoilla on näkemys näistä kummallisista lapsen-kasvatus-konsteista.

Rintaruokinnan on todettu tuovan lapselle monia etuja. Niitä ovat mm. pienempi mahdollisuus tulla liikalihavaksi, sairastua astmaan tai suolistosairauksiin. Pitkitettyä, kuuden-, jopa seitsemänvuotiaan lapsen rintaruokintaa ei ole tutkittu. Niinpä ei myöskään ole todisteita siitä, että se toisi lisäetua mineraali- ja vitamiinirikkaaseen ruokavalioon verrattuna. Maailman Terveyssäätiö suosittaa pelkkää rintaruokintaa ensimmäisten kuuden kuukauden aikana. Sen jälkeen sitä voidaan jatkaa muun ravinnon ohella kaksivuotiaaksi saakka. Suurin osa nisäkkäistä todella syö oman istukkansa – olen itsekin nähnyt kun pentueen synnyttänyt kissani teki sen.

Laboratoriotutkimuksissa hiirten ja rottien on todettu hyötyvän synnytysmateriaalien syönnistä syventyneinä äidinvaistoina ja korkeampana kivunsietotoleranssina. Ihmisäitien istukan syönnin eduista ei ole tieteellisiä todisteita. Vaipattomasta toilettitreenauksesta ei tietenkään ole haittaa, mutta se vaatii aikaa, vaivaa ja kenties kotisiivoojan. Vauvan suuruokinta äidin pureskelemalla mössöllä taas saattaa olla vaarallista. Suun kautta kun vauvalle voi siirtyä äidiltä hiv- ja hepatiittiviruksia, sekä hampaiden reikiintymistä aiheuttavia bakteereita. Ja sitäpaitsi, miksi ihmeessä sitä vauvanruokaa pitäisi suussa mussuttaa kun tehosekoitinkin on keksitty?

Tomi Hinkkanen
Journalist
Los Angeles

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat