Avaruusmyrsky iskee maahan - nämä ovat vaikutukset

08.03.2012 07:15 -

Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden mukaan purkausten seurauksena säteilytaso Maan lähiavaruudessa on kohonnut, mikä saattaa haitata sähköverkkoja, satelliitteja, gps-laitteita sekä lentoja.

Myrskyn huipun odotetaan iskevän aikaisin tänään ja kestävän huomisen ajan.

Myrsky sai alkunsa sunnuntaina auringossa suurella purkauksella, joka lähetti aurinkotuulia ja plasmaa maan suuntaan. Purkaukset liittyvät Auringon magneettikenttään. Kentän voimistuessa se silmukoituu tähden pinnan läpi, ja näihin kohtiin syntyy auringonpilkkuja. Jos silmukkaan varastoitunut energia pääsee äkkiä vapautumaan, se roiskauttaa Auringon pinnan materiaalia avaruuteen. Tämä materiaali on varautuneita hiukkasia (pääasiassa protoneita ja elektroneita), kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.



Myrskyn ansiosta Suomessa on mahdollista nähdä revontulia Keski- ja Etelä-Suomessakin.

- Aiemman auringon aktiivisuuden seurauksena Maan magneettikenttä on kuitenkin jo 7.3. alkuillasta häiriöisessä tilassa, joten tulevina öinä kannattaa jälleen tähyillä taivaalle. Vastaavanlaiset purkaukset ovat todennäköisiä myös tulevina kuukausina, mutta tummenevan illan tarjoama kontrasti revontulivalolle on katoamassa pikkuhiljaa kevätöiden lyhenemisen myötä, Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Kirsti Kauristie toteaa.

(Radio Nova, Ilmatieteen laitos, Ursa, MTV3)

Kilpailut

Uusimmat