Neljällä viidestä ekaluokkalaisesta on jo oma kännykkä

17.08.2011 18:00 -

Suomalaiset ovat kännykkäkansaa ja vuosi vuodelta yhä nuoremmilla on oltava taskun tai laukun pohjalla oma puhelin.

Lähes 60 000 lasta aloittaa koulutaipaleensa tänä syksynä. Kynien, kumien ja vihkojen lisäksi yhä useamman koululaisen repusta löytyy nykyään myös kännykkä. Useimmissa perheissä ekaluokkalainen saa oman kännykän koska vanhemmat haluavat, että heillä on päivän aikana mahdollisuus saada yhteys lapseen ja lapsella vanhempiin.

Neljällä viidestä ekaluokkalaisesta ja yli yhdeksällä kymmenestä tokaluokkalaisesta on oma kännykkä.

Opettajat joutuvatkin toisinaan kilpailemaan oppilaiden huomiosta kameroilla, peleillä ja nettiyhteyksillä varustettujen kännyköiden kanssa. Tämän vuoksi monet koulut ovatkin kehittäneet omanlaisiaan kännykkäkulttuureja, joilla ohjataan oppilaiden kännykänkäyttöä.

- Jotkut opettajat tekevät niin, että päivän alussa otetaan oppilaiden kännykät laatikkoon. Kaikki laittavat kännykkänsä samaan laatikkoon ja ne pysyvät siellä opettajan hallussa niin pitkään, että koulu loppuu. Tämä on opettajalle yksi keino, jottei puhelimia käytetä tuntien aikana - siis jos ei muuten ihan puhumalla ja säännöillä pystytä saamaan asiaa kuntoon, kertoo nuorisotyön suunnittelija Liisa Toukonen Mannerheimin lastensuojeluliitosta.

Joissakin kouluissa kännykkäkulttuuriin kuuluu, että puhelimista katkaistaan oppituntien ajaksi virta tai kännykät pidetään repuissa.

Nina Rahkola

(Radio Nova, MTV3)

Kilpailut

Uusimmat