Kalansyönnin hyvät puolet ylittävät selvästi mahdolliset haitat

06.06.2011 19:00 -

Esimerkkiä näyttävät paljon kalaa syövät kalastajat, joilla runsas kalan syöminen näkyy positiivisesti terveydessä.

Suomalaiset kalastajat syövät kalaa kaksi kertaa enemmän, kuin mitä on keskivertokulutus kansalaista kohden, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta. Tulokset osoittivat myös, että kalastajien kuolleisuus moniin sairauksiin vuosina 1980-2005 on muuta väestöä pienempi.

Tutkimustulos lisää varmuutta siitä, että ympäristömyrkkyjen saanti kalaravinnosta ei näy ainakaan suurempana kuolleisuutena.

–Varmaa syytä kalastajien ja heidän vaimojensa pienempään kuolleisuuteen ei tämän tutkimuksen perusteella kuitenkaan voida sanoa. Mahdollisia syitä ovat terveellinen ja kalapitoinen ruokavalio ja kalastajien kohdalla myös työhön liittyvä runsas liikunta, kertoo tutkija Anu Turunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kalastajat saavat ruokavaliossaan runsaasti kalan sisältämiä omega-3 rasvahappoja sekä D-vitamiinia, mutta altistuvat samalla kalan sisältämille vierasaineille, kuten dioksiinille ja PCB-yhdisteille. THL:n vuonna 2008 julkaisemien tutkimustulosten mukaan kalastajien kuolleisuus kaikkiin kuolemansyihin oli alhaisempi kuin muulla väestöllä seuranta-aikana. Sepelvaltimotautikuolleisuus oli kalastajilla 27 prosenttia ja heidän puolisoillaan 35 prosenttia muuta väestöä pienempi.

– Useimpia kaupan kalatiskissä olevia kaloja voi syödä vaikka joka päivä. Kalaa kannattaa syödä monipuolisesti eri lajeja vaihdellen, jolloin altistuminen vierasaineille jää vähäiseksi, sanoo THL:n erikoistutkija Hannu Kiviranta.

(Radio Nova - THL)

Kilpailut

Uusimmat