Uusien maahanmuuttajien sijoittaminen hankalaa

30.05.2011 20:30 -

Maahanmuuttajia ei saada sijoitettua, koska uusia tulijoita haluavia kuntia on tällä hetkellä liian vähän.

Suomeen on tullut yli viimeisen 20 vuoden aikana kolmekymmentätuhatta pakolaista. Vain alle puolet Suomen kunnista on tarjonnut heille asuinpaikan. Pakolaisten vastaanottaminen on kunnille vapaaehtoista, eikä vastaanottohalua ole tällä hetkellä riittävästi. Pakolaisleireillä odottaa pääsyä Suomeen parisataa henkilöä, jotka ovat jo saaneet luvan tulla.

Sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman on työskennellyt vastaanottoasioiden parissa Vaasan seudulla. Hänen mukaansa julkisessa maahanmuuttokeskustelussa pyörivät puheenvuorot eivät aina osu yksiin arkisessa työssä esiinnousevien haasteiden kanssa. Suomalaiset kunnat esimerkiksi vetoavat resurssipulaan vähäisessä halussaan ottaa uusia maahanmuuttajia.

Myös maahanmuuttaja haluaa töihin, samalla tavalla kuin suomalaiset aikanaan, kun täältä on lähdetty hankkimaan leveämpää leipää Ruotsista ja Yhdysvalloista. Maahanmuuttajan ei toki uudessa maassa tarvitse haudata omaa taustaansa, eikä sellainen kai ole mahdollistakaan. Suomalaisessa kotouttamisessa on lähtökohtana se, että maahanmuuttaja voi säilyttää oman identiteettinsä samalla, kun hän voi kotoutua Suomeen.

(MTV3 - Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat