Veneilijä! Muista nämä asiat ennen alkavaa kautta!

15.05.2011 14:00 -

Purjehduskauden alkaessa on hyvä vielä kerrata tärkeimmät veneiden varustelua ja vesillä liikkumista koskevat asiat.

Merivartiosto muistuttaa, että merikelpoinen, riittävästi varusteltu ja tekniikaltaan toimintavarma vene on osaavalla ja vastuuntuntoisella kipparilla miehitettynä erinomainen lähtökohta turvalliseen ja ikimuistoiseen veneilykesään.

Vesillä liikkujan muistilista:

- Tarkista veneen kunto talvisäilytyksen jäljiltä. Pitkä talvi ja pakkaskausi on saattanut aiheuttaa yllättäviäkin vaurioita.

- Varmista polttoaineen riittävyys ja pidä mukana pientä polttoainereserviä siltä varalta, että matka venähtää suunniteltua pidemmäksi.

- Tutustu etukäteen sääennusteisiin, ja suhtaudu vakavasti tuulivaroituksiin.

- Kerro suunniteltu reitti ja arvioitu paluuaika kotiväelle tai tutulle, ja muista myös ilmoittaa jos suunnitelmiin tulee muutoksia.

- Varmista matkapuhelimen akun virta. 

Muutamia vinkkejä huomioitavaksi veneilijöiden ja viranomaisten yhteiseksi iloksi, jotta pienistä asioista ei viranomaisen tarvitse valistaa, huomauttaa tai jopa sakottaa:

-Veneen rekisteriote mukaan (selvitä myös lainaveneessä rekisteriotteen mukanaolo). Lisätietoa veneiden rekisteröinneistä osoitteesta www.maistraatti.fi/Palvelut/vesikulkuneuvorekisteri.

-Rekisteritunnus kiinnitettynä veneeseen (kiinnitä tunnus myös uuteen veneeseen välittömästi). Tunnukseton vene on ”viranomaismagneetti”, eli vene pysäytetään, ja omistussuhteen selvittelyyn kuluu turhaan nautinnollista veneilyaikaa.

-Veneeseen vaadittava sammutin on tarkastettava vuoden välein. Sammuttimen jauhe altistuu tärinälle ja lämpötilan vaihteluille. Pitkään katsastamattoman sammuttimen jauhe saattaa olla ”möhkäleenä” kun sammutinta pitäisi käyttää.

-Pelastusliivit. Moottoriveneessä ja yli viiden metrin pituisessa purjeveneessä tulee olla hyväksytty pelastusliivi, kelluntapukine tai pelastuspuku jokaiselle veneessä matkustavalle, ja lisäksi tyhjennyspumppu tai äyskäri sekä airot tai mela tai ankkuri köysineen.

-Vesiliikennejuopumuksen raja on 1,0 promillea. Alkoholi ja veneily eivät kuulu yhteen.

Muista, että vaikka ilmat ja vesi vähitellen lämpenevät, on Suomen merialueella hypotermiavaara ympäri vuoden.

Jos joudut hätään, soita meripelastuksen hälytysnumeroon 0204 1000 tai hätäkeskukseen 112, pysy rauhallisena ja toimi saamiesi ohjeiden mukaan.

Ilmoita meripelastuskeskukseen myös, jos havaitset muita vaaratilanteita merialueella.

(Radio Nova - Rajavartiolaitos)

Kilpailut

Uusimmat