Nuoret syrjäytymisvaarassa aikuisuuden kynnyksellä

03.05.2011 14:00 -

Nuorella on suuri riski syrjäytyä jos hän on jäänyt ilman opiskelu- tai työpaikkaa, eikä lähipiirissä ole turvallista aikuiskontaktia.

Nuorten turvataloissa on havaittu, että 17–18 -vuotiaat turvatalojen asiakkaat ovat erityisen hankalassa elämäntilanteessa.

- Täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleva nuori on usein väliinputoaja, joka ei ikänsä takia enää saa tarvitsemaansa lastensuojelupalveluja, sanoo Punaisen Ristin turvatalotoiminnan johtaja Erja Anttila.

Nuoret tarvitsevat apua arjen pyörittämisessä

- Tapaamme turvataloissa nuoria, joiden suhde vanhempiinsa on tulehtunut tai kokonaan katkennut. Osa vanhemmista ei omien ongelmiensa takia jaksa tukea lapsiaan. Nuoret saattavat kärsiä yksinäisyydestä, mielenterveysongelmista ja sosiaalisten taitojen puutteesta, Anttila kertoo.

- Vielä täysi-ikäisyyden kynnykselläkin olevat nuoret tarvitsevat paljon tukea arkielämän pyörittämisessä. Asioiminen viranomaisten luona, opiskelu- ja työpaikan sekä asunnon löytäminen ovat haasteita, joista monet nuoret eivät selviä ilman apua. Jos nuoren elämänhallinta esim. ravinto ja lepo ovat puutteellisia, niin elämää leimaa ajelehtiminen ja näköalattomuus, Anttila jatkaa.

Nuorten tukeminen estäisi syrjäytymistä

- Vaikeisiin elinolosuhteisiin ja nuorten oireiluun on puututtava ja pyrittävä kaikin keinoin pysäyttämään epäsuotuisa kehitys.

- Meillä on runsaasti kokemusta siitä, miten täysi-ikäisyyden kynnyksellä olevaa nuorta kannattaa tukea. Tässä vaiheessa nuoren elämään voidaan vielä tehokkaasti vaikuttaa ja saada aikaan myönteisiä muutoksia. Tuen avulla syrjäytyminen voidaan välttää ja näin saavutetaan myös yhteiskunnallista säästöä, Anttila jatkaa.

(Radio Nova - SPR)

Kilpailut

Uusimmat