Jyväskylässä lennetään kilpaa tuulen mukana!

27.04.2011 18:00 -

Kuumailmapallolennon SM-kisat käydään 12.-15. toukokuuta!

Kilpailu käydään Jyväskylässä, jossa se järjestetään nyt kuudetta kertaa. Suomenmestaruuksista on kilpailtu vuodesta 1985.

Mistä kilpaillaan?

Kilpailussa mitataan lentotarkuutta pääasiassa tarkkuuslentämisessä. Useimmilla lennoilla palloissa on pienet merkkiviirit, markerit, joita maalille pudottaen ratkotaan lentotarkkuutta. Tästä syystä pallot ajoittain lentävät ilmailuviranomaisen kilpailuluvan nojalla melko alhaisissakin korkeuksissa. Sääntöjen mukaan esim. laidunalueet, karjasuojat ja tiheästi asutut alueet kierretään kohtuullisen minimietäisyyden päästä. Vaikka kuumailmapallo on pehmeä-ääninen ´lempeä tuhisija´, niin pallot on varustettu ns. karjapolttimin. Se tarkoittaa että, eläinten läheisyydessä polttoäänet ovat normaaliakin vaimeampia.

Yhdellä lennolla voi olla jopa kolme tehtävää. Viidellä lennolla voidaan saada siis viisitoista osakisaa, joiden yhteispisteissä paras on Suomen mestari 2011.

Kuumailmapallolla lentäminen

Kuumailmapalloilla lennetään silloin kun ilmakehä on rauhallinen. Lentää voidaan heikon pintatuulen ja hyvän näkyvyyden oloissa. Eli aamulla heti auringon nousun jälkeen ja illalla jokunen tunti ennen auringon laskua.

Ensimmäinen ihmisen tekemä lento suoritettiin kuumailmapallolla.

Kilpailun järjestää Sisä-Suomen Kuumailmapallokerho ry, ilmapalloyhtiö AERONAUTin, Jyväskylän lentoaseman ja Ilmatieteenlaitoksen avustamana.


Kilpailut

Uusimmat