Lähes puolet suomalaisista haluaisi alentaa autoilun promillerajaa

16.07.2015 19:41 -

Tuoreen tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista olisi valmiita alentamaan autoilun promillerajaa.

Suomen Autokoululiitto ry:n TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan 45,6 prosenttia suomalaisista haluaisi laskea promillerajaa. Autoilun promilleraja on tällä hetkellä 0,5. Ruotsissa ja Virossa se on 0,2. Ahvenanmaa suunnittelee promillerajan laskua tuohon naapurimaiden lukuun, jolloin Suomessa olisi käytössä kaksi eri promillerajaa.

— Alkoholi ja liikenne eivät kuulu yhteen. Promillerajan lasku lisäisi liikenneturvallisuutta merkittävästi. Vakavat loukkaantumiset vähenisivät selvästi kuten myös kuolemaan johtaneet onnettomuudet. Lisäksi se olisi helppo ja halpa ratkaisu toteuttaa, Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi kommentoi.

Jokilammen mukaan riittävällä koulutuksella olisi mahdollista saavuttaa ennaltaehkäisevä vaikutus.

— Pakollinen mopokoulutus on hyvä esimerkki tästä. Se vähensi mopoilijoiden vakavien loukkaantumisten määrää yli 40 prosenttia.

Väestöaineisto koostuu 1000 haastattelusta. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja Suomen Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi analysoivat tutkimuksen tuloksia Porin SuomiAreenalla perjantaina. 

Kilpailut

Uusimmat