Poliisi: Kesä tuo mukanaan ylinopeuksia, henkirikoksia ja murtoja

08.07.2015 10:45 -

Novan kesän aamujuontaja Antti Haajanen kyseli keskiviikkona  Sisä-Suomen poliisin viestintäpäälliköltä, ylikonstaapeli Nina Juurakko-Vesikolta, mikä työllistää poliisia Suomen suvessa.

Novan kesäaamun juontaja ihmetteli keskiviikkoaamuna 8. heinäkuuta, miksi poliisi joutuu kesäisin puuttumaan niin paljon suomalaistan ajamiseen. Ajo-olosuhteet ainakin ovat paremmat kuin talvisin.

– Kyllä kesä vaikuttaa kaasujalan raskauteen, valitettavasti. Aika paljon on ylinopeuksia ja törkeitä ylinopeuksia. Tämä on yksi huono kesän ilmiö, kertoi ylikonstaapeli Juurakko-Vesikko.

Henki on Suomen suvessa vaarassa muutenkin kuin kaahailijoiden takia. Juurakko-Vesikko suostuu kommentoimaan kesän henkirikoksia varovaisella otteella.

– Jos sellainen pinnallinen analyysi olisi tässä kohta paikallansa, niin silloin kun otetaan alkoholia, se oma ymmärrys omista ja muidenkin asioista hämärtyy, ja todellakin matalammalla kynnuksellä käydään toisiin käsiksi. Pahimmilaan tulee sitten juurikin ihan henkirikosksia. Näitä on kesällä paljon, koska nyt matalammmalla kynnyksellä tartutaan siihen pulloon.

Kesällä tapahtuu myös omaisuusrikoksia.

– Kun ihmiste lähtevät viettämään kesälämia mökille, asuntoalueilla käy tiedustelijoita, jotka seuraavat, että onko autoa pijhassa tai pihapiirissä muita elämänmerkkejä. Nyt tehdään siis pientalomurtoja. Vastaava ilmiö saapuu syksyllä, kun palataan mökiltä kaupunkiin: sitten on mökkimurtoja aika paljon.

Valoisina iltoina muiden menopelitkin houkuttavat. Uusimpien autojen ajonestolaitteet ajavat hätäisimmät ja taitamattomimmat rosmot vanhempien autojen kimppuun.

– Ei niitä uusiakaan autoja voi mihinn  tahansa jättää, muistuttaa ylikonstaapeli Juurakko-Vesikko. – Maalaisjärki kannattaa aina muistaa, niin että ympärillä olisi muutakin elämää. Syrjäisellä sivutiellä on uteliaan helppo pamauttaa vaikka ikkuna hajalle ja ottaa sieltä autosta jotain.

Myös peräkärryvarkaudet ovat kesällä yleisiä. Vohkituilla kärryillä tehdään usein muuta vilunkia kuten asuntomurtokeikkoja.

Polkypyörätkin löytävät kesäisin pyytämättä uuden omistajan.

– Polkupyörienkin kohdalla kannattaa muistaa hyvä suojaaminen ja kiinnittäminen, mutta siitä huolimatta joskus jää jaljelle vain etupyörä kadun varteen. Täytyy kuitenkin muistaa, että enin osa pyöristä säilyy. Ei jokainen pyörä ole vaarassa päätyä varkaiden käsiin.

Mutta miten helle ja kuumuus vaikuttavat rikosten tekoon?

(Nova)

 

 

(Nova)

Kilpailut

Uusimmat