Muna vai kana: Mitä eroa on kasviksella ja vihanneksella?

04.02.2015 15:13 -

Radio Novan Muna vai kana -kyselyssä tiedusteltiin vihanneksen ja kasviksen eroa. Kysyimme asiantuntijan mielipidettä mysteeriin.

Kauppapuutarhaliitto ry:n toimittaja/hortonomi Elina Vuorinen kertoo, että kasvisten ja vihannesten määrittelyyn ei ole olemassa mitään tieteellistä ohjetta.

– Yleisesti puhuttaessa kasvikset kattavat kaikki syötävät kasvikunnan tuotteet, mutta ei viljoja, kuivia papuja, pähkinöitä, siemeniä tai kuivia mausteita, Vuorinen ilmaisee.

Kasviksia ovat siis vihannekset, juurekset, hedelmät, marjat, sienet sekä yrtit. Peruna lasketaan myös vihannekseksi, vaikka se ei kuulu suositeltavaan puolen kilon päivittäiseen kasviannokseen.

Kasvitieteellisesti esimerkiksi kurkku ja tomaatti ovat marjoja, eivät vihanneksia. Mansikka puolestaan on kasvitieteellisesti epähedelmä.

– Kasviksella ja vihanneksella ei siis välttämättä ole mitään eroa, mutta kasvismääritelmä on laajempi. Pääasia on, että syö mahdollisimman paljon kasviksia sesongin mukaan, mieluiten kotimaisia! Asiantuntija vinkkaa.

Juolahtiko mieleesi lisää elämää askaruttavia kysymyksiä? Käy kysymässä ne meiltä verkkosivuillamme ja me etsimme vastauksen sinulle!

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova / Julia Falck)

Kilpailut

Uusimmat