Kuinka helposti opit puhumaan aitoa turkua?

07.01.2015 11:22 -

Konttorin vieras Malla Kuuranne opettaa puheilmaisua Teatterikorkeakoulussa. Professori pääsee usein opastamaan hätääntyneitä näyttelijöitä murteiden puhumisessa. Mikä tekee murteiden puhumisesta vaikean jopa ammattilaisille?

Hätäpuheluissa Kuuranteelta pyydetään apua silloin, kun näyttelijä saa murreroolin. Vaikka näyttelijäopintoihin kuuluukin eri murteisiin paneutuminen, on tosipaikan tullen moni pulassa.

Se ei ole mikään ihme, sanoo professori.

– Murteen syvä oppiminen on yhtä vaikeaa kuin vieraan kielen oppiminen, jos murre ei ole entuudestaan yhtään itselle tuttu.

Jotkut ominaisuudet helpottavat murteiden oppimista.

– Musikaalisuudesta on hyötyä, koska sen avulla pystyy adaptoitumaan murteiden sävelkulkuun ja rytmiin.

Kuuranne harjoituttaa murteita alkuperäisten puhujien kanssa. Silloin oppii tunnistamaan eri vivahteita ja "emootiopohjan, millä mikäkin murre toimii".

Juontaja Sari Seppälä nosti esille ilmiön kaveripiiristään, jossa kuulee usein ihmisten sanovan, että murre tarttuu vieraalla paikkakunnalla oleskellessa. Turussa käynyt voi esimerkiksi kertoa alkaneensa "puhua turkua" aivan ykskaks.

– Ei kukaan opi ihan oikeasti puhumaan vierasta murretta, mutta kyllä me joka kohtaamisessa pyrimme löytämään yhteisen kielen. Mehän muunnellaan kieltä ihan valtavasti tilannekohtaisesti. Samalla tavalla voi kuvitella, että ihminen itse ajattelee osaavansa murretta, mutta aika nopeasti häneltä loppu sanasto ja sille kielelle tyypillinen tunnepohja. Voi lähinnä kuvitella, että pystyy vähän imitoimaan sitä murretta!

Murteen oppiminen vaatii aikaa ja herkistymistä.

– Pitää myös ymmärtää, että se itselle vieras murre on sen toisen ihmisen äidinkieli. Tämä kieli, mitä me arjessa puhutaan on lempi-ilmaisuani käyttääkseni  "yleispuhuntamössöä" eli sovittua kieltä, jota me suurinpiirtein kaikki ymmärretään, kun nykyään olemme niin koulutettuja.

Ihmisten liikkuvuus, koulutus ja globalisaatio ovat sekoittaneet murteita.

Alkuperäisen aidon murteenpuhujan löytääkseen pitäisi saada käsiinsä ennen vuotta 1900 syntynyt suomalainen, joka olisi vielä asunut mielellään samalla paikkakunnalla koko ikänsä, summaa Kuuranne.

Hän puhuisi murretta, hymyilee professori.



Konttorin Sari Seppälä keskustelee murteista Kuuranteen kanssa lisää torstaina 8. tammikuuta klo 11 jälkeen.

Konttori Radio Novassa maanantaista torstaihin klo 10-14.

Kuva: Shutterstock

(Pauliina Tuomola)

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat