Kaahailu loppuu Suomessa: talvinopeusrajoitukset voimaan myös kesäksi

01.04.2016 08:15 -

Suomen moottoriteillä ei enää koskaan saa ajaa 120 kilometriä tunnissa. 

Suomessa luovutaan maanteiden erillisistä talvi- ja kesänopeusrajoituksista. Liikenneministeriön tuore päätös tarkoittaa sitä, että talvinopeusrajoituksista tehdään ympärivuotisia, eikä kesällä enää saa ajaa lujempaa kuin talvikuukausina.

Uudistuksen myötä Suomen moottoriteiden maksiminopeus on jatkossa 100km/h. Monilla aiemmin 80km/h teillä saa enää kesälläkään ajaan 70 kilometrin tuntinopeudella.

Liikenneministeriön tieliikennetyöryhmän vetäjä Antti-Pekka Rilli kertoo, että muutoksen puolesta puhuvat monet järkisyyt.

- Alhaisemmilla nopeuksilla on merkittävä vaikutus liikenneturvallisuuteen. Kesänopeuksia laskemalla on arveltu säästettävän 8-10 ihmishenkeä vuosittain ja jopa 30-50 loukkaantumista vältetään, Rilli kertoo.

- Alennetuista rajoituksista on muutakin hyötyä: polttoaineenkulutus laskee ja päästöt vähenevät, päällyste kuluu hitaammin ja rengasmelu pienenee.

Turvallisuuden toivotaan lisääntyvän myös siksi, että alemmat nopeudet vähentävät turhia ohituksia.

- Nykyisin 100km/h alueella yksi 80 kilometrin tuntinopeutta ajava raskaampi ajoneuvo pakottaa koko muun liikenteen ohittamaan sen. Ohitustilanteissa onnettomuusriski on aina kymmenkertainen normaaliin ajamiseen verrattuna. Koska jatkossa kaikki autot ajavat 80 kilometrin nopeudella, jäävät nuo ohitukset pois, A-P Rilli muistuttaa.

Rilli kertoo, että muutokset eivät välttämättä pääty tähän. 

- Seuraavaksi työryhmä miettii, kannattaako talvinopeuksia pudottaa entistä alemmas eli moottoriteillä 80 kilometriin tunnissa ja pienemmillä teillä 60 kilometriin tunnissa. Selvityksessä on mukana myös elinkeinoministeriö, joka esittää arvionsa, miten paljon muutos parantaisi esimerkiksi ravintoloiden ja huoltoasemien liiketoimintaa, kun ihmiset viipyisivät pidempään tien päällä ja siksi myös pitäisivät enemmän ruoka- tai kahvitaukoja. 

Kilpailut

Uusimmat