Kuva: MTV3

Salkkarit-Miian kuolema kosketti suomalaisia vuonna 2002 - Esko Kovero avaa faktat kohtausten takaa

27.01.2021 10:15 - Henna Koste

Näyttelijä Esko Kovero kertoo, kuinka koskettavat kohtaukset kuvattiin. Hän kuvailee, että tuotantoon laskeutui "Miian poislähtörauha".

Teatterilavoilla uraa luonut Esko Kovero sai pestin Salatut elämät -sarjasta vuonna 1999. Näyttelijä oli mahdollisuudesta innoissaan, sillä hän pääsi kokeilemaan hänelle vierasta monikameratuotantoa. Nyt 22 vuoden jälkeen voi sanoa, että se on tullut Koverolle tutuksi. Matkan varrella VHS-kasetit ovat vaihtuneet HD-tekniikkaan, joka on tuonut vapautta myös muun muassa näyttelijän liikkumiseen kameran edessä.  

- Jos vuosissa mitataan, niin yhtä sarjaa ei taida olla tehnyt kukaan Suomessa näin pitkään kuin minä. Vaatimattomasti voisi sanoa, että kamerasta on tullut ystävä, Kovero sanoo Voice.fi:n haastattelussa Salatut elämät -sarjan mediapäivänä. 

Kovero osaa pitkän Salatut elämät -taipaleensa varrelta nostaa heti yhden käänteen, joka on jäänyt hänelle vahvimmin mieleen. Sama kohtaus lienee painunut ikiajoiksi myös monen tv-katsojan mieleen: Miia Laitelan kuolema. Vuonna 2002 Ismo Laitelan tytär kuoli sarjassa aivokasvaimeen. Rakastettua Miia-hahmoa näytteli Venla Saartamo. Juonenkäänne kuuluu varmasti suomalaisen tv-historian koskettavimpien kärkeen, ja Kovero kertoo, että sitä tehtiin myös pieteetillä.

- Pyrimme tekemään vain ja ainoastaan niitä viimeisiä päiviä ja keskityimme todella vain niihin. Kuvauspaikka pysyi samana. Täällä talossa ei ollut oikeastaan muuta. Pyydettiin, että tuotantopuoli yläkerrassakin olisi ihan hissunkissun. Tänne laskeutui sellainen Miian poislähtörauha, Kovero sanoo.

Koko työryhmä asennoitui tekemään vain kyseisiä kohtauksia tilanteen huonontumisesta lopputulokseen asti.

- Ne olivat aika intensiivisiä viikkoa. Työrauha oli maksimaalinen - hyvä niin. Tuollaisia juttuja ei voi tehdä niin, että lähden ruuan laitosta ja seuraava kohtaus on se, että pidän tytärtäni kädestä. Teimme kaiken putkeen kerrallaan, Kovero sanoo.

Esko Kovero kuvailee työrauhan olleen maksimaalinen, kun haikeita kohtauksia kuvattiin. (kuva: MTV3)

Surullinen tunnelma siirtyi Ismon hahmosta myös Koveroon. 

- Oma tyttäreni on suunnilleen samanikäinen kuin Venla. Tunnetilat risteilivät, Kovero sanoo.

Näyttelijä kertoo, että käsikirjoitusosasto teki tarkkaa taustatyötä ja yhteistyötä sairaalan erikoisosaston kanssa. 

- Jos on tällainen tauti, millainen on taudin kuva ja kehitys. Meillä oli oikein asiallista ja paneutuvaa yhteistyötä. Se auttoi paljon, Kovero kiittelee. 

Lue myös: Ketä Salkkarit-hahmoa muistutat eniten? Tee hauska testi ja ota selvää

Kilpailut

Uusimmat