Kuva: AOP

HBO poisti Tuulen viemää -klassikon valikoimastaan - "Olisi vastuutonta pitää elokuvaa esillä"

11.06.2020 16:15 - Iiro Myllymäki

Rakastetun elokuvan tapa käsitellä orjuutta on herättänyt kritiikkiä aiemminkin.

Vuoden 1939 legendaarinen Tuulen viemää -elokuva on poistettu HBO Max -striimauspalvelun valikoimista. HBO Max perustelee päätöstä sillä, että elokuvassa esitetään ”etnisiä ja rodullisia ennakkoluuloja, jotka ovat olleet valitettavasti yleisiä amerikkalaisessa yhteiskunnassa”.

- Olisi vastuutonta pitää elokuvaa esillä ilman tällaisten kuvausten selittämistä ja tuomitsemista, HBO Maxilta kommentoidaan.

Tuulen viemää palaa jossain vaiheessa HBO Maxin valikoimaan, ja tällöin elokuvan rasistiseksi tulkittavaa sisältöä taustoitetaan ja asetetaan kyseenalaiseksi tavalla, jota ei vielä ole tarkemmin kerrottu. Elokuva palaa striimauspalveluun kuitenkin alkuperäisessä muodossaan.

- Jos tekisimme toisin, se on kuin väittäisimme, että näitä ennakkoluuloja ei koskaan ollutkaan, HBO Max perustelee.

Hattie McDaniel (oik.) voitti rooisuorituksestaan Oscar-palkinnon. (kuva: AOP)

Tuulen viemää on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista elokuvista, mutta se on asetettu myös kyseenalaiseen valoon jälkikäteen. Elokuva sijoittuu Yhdysvaltojen sisällissodan aikaan, ja sen kuvausta orjuudesta on kritisoitu laajalti. BBC kirjoittaa, että elokuvan orjahahmot vaikuttavat tyytyväisiltä osaansa ja pysyvät uskollisina aiemmille omistajilleen myös orjuuden lakkauttamisen jälkeen.

Vaikka elokuvaa on kritisoitu orjuuden glorifioimisesta ja rodullisten ennakkoluulojen ylläpitämisestä, se oli myös uraauurtava elokuva tummaihoisten näyttelijöiden osalta. Mammy-hahmoa esittäneestä Hattie McDanielista tuli ensimmäinen musta naisnäyttelijä, joka voitti Oscar-palkinnon tai ylipäänsä oli ehdolla. Yhteensä Tuulen viemää voitti kymmenen Oscar-palkintoa.

Rasismikeskustelu on yltynyt viime aikoina sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa poliisi tappoi mustan George Floydin. Rasisminvastainen liikehdintä on näkynyt myös viihdemaailmassa, ja HBO Maxin lisäksi muutkin striimauspalvelut ovat reagoineet. Esimerkiksi BBC päätti poistaa Pikku-Britannia-tv-sarjan erinäisistä striimauspalveluista sarjassa käytetyn blackface-maskeerauksen vuoksi. Netflix teki myös eräänlaisen reaktion käynnissä olevaan keskusteluun ladatessaan ylistetyn 13. lisäys -dokumenttinsa YouTubeen ilmaiseksi katsottavaksi.

Lue myös: BBC hyllytti sketsisarja Pikku-Britannian suoratoistopalveluista - syynä blackface-kohu

Lue myös: Netflix laittoi ylistetyn dokumenttinsa ilmaisjakeluun - "Kaikkien tulisi nähdä tämä"

Lähteet: BBC, CNN

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat