Kuva: AOP

Hjallis Harkimon poika Joel puolustaa kiusattuja: "Kiusaajan pitää vaihtaa koulua, ei kiusatun"

27.03.2017 19:30 - Senja Rapila

Hjallis Harkimon poika uskoo, että kiusaamiseen tulisi puuttua paljon herkemmin kuin mitä tällä hetkellä siihen puututaan.

Kiusaaminen ei ole vitsi -tapahtuma järjestetään tulevana lauantaina eli aprillipäivänä Helsingin Narinkkatorilla. Kampanja nostaa esille kiusaamiseen liittyviä ongelmia, ja kampanjan tavoitteena on kerätä resursseja koulukiusaamiseen puuttumiseksi.

Osana kampanjaa on myös Hjallis Harkimon poika Joel, joka on itse ollut koulukiusattu nuorempana. Hän haluaa kampanjaan osallistumisellaan rohkaista nuoria kertomaan siitä, jos he joutuvat kiusatuiksi.

- Olen itse ollut kiusattu. Minulla oli se ongelma, etten uskaltanut vanhemmille tai aikuisille siitä puhua, koska minua pelotti se, että jos siihen puututaan, että se muuttuu pahemmaksi, Joel kertoo Radio Novan haastattelussa.

Koulukiusaaminen on vaihtanut muotoa vuosien aikana ja nykyään se näkyy enemmän sosiaalisessa mediassa.

- Sosiaalinen media muutenkin, siinä on paljon hyviä puolia, mutta kyllähän sen näkee, siinä kiusaaminen ulottuu ihan vanhempiikin ihmisiin. Siellä ihmiset ovat todella armottomia ja kirjoittavat todella negatiivisesti toisistaan.

- Minun aikanani, minulla ei ollut edes kännykkää ja kiusaaminen oli fyysistä ja tapahtui koulussa. Siellä huudeltiin ja siellä lukittiin komeroon.

Kiusaajan tulisi vaihtaa koulua, ei kiusatun

Yleensä koulukiusaamistapauksissa kiusattu joutuu vaihtamaan koulua, eikä kiusaaja. Tämä tapahtuu yleensä sen vuoksi, että joko koulussa ei uskota kiusaajan todella kiusaavan tai asia sivuutetaan kokonaan. Joelin mielestä tässä tapauksessa kiusaajan tulisi olla se, joka vaihtaa koulu, eikä toisinpäin.

- Nuorin veljeni on viimeisen kahden vuoden aikana oisko neljä tai viisi kertaa vaihtanut koulua. Se on ollut todella rankkaa. Nyt hän on löytänyt hyvän kyläkoulun, missä minäkin olen ollut. Siellä on ymmärtääkseni asiat ihan hyvin. Minäkin kannatan sitä lakialoitetta, mikä nyt eduskunnassa on, että kiusaajan pitää vaihtaa koulua, ei kiusatun, Joel kommentoi.

Hänen mielestään vanhempien tulisikin puuttua rankemmalla kädellä lastensa käyttäytymiseen, varsinkin silloin, kun oma lapsi on osoittautunut kiusaajaksi.

- Kiusaamiseen pitäisi ehdottomasti puuttua enemmän. Kyllä se on semmonen vastuu, mikä vanhemmilla on omista lapsistaan. Että pitää ymmärtää, että jos joku kokee kiusausta ja sinun oma lapsesi on kiusaaja, että kyllä siinä pitää vanhempana osata katsoa peiliin ja oikeasti puuttua siihen asiaan. Silloin se ei vaikuta enää omaan lapseesi, vaan toisen ihmisen lapseen. 

Lue myös: "Senkin läski ämmä" - Tuntemattomat miehet solvasivat naista, tunteikkaasta videosta nettihitti

Lue myös: Ottavatko koulukiusaajat mallia Duudsoneista? - Nyt Duudsonit vastaavat kohukirjoitukseen

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat