NHL:n harjoituskausi ohi - alkusyksyn onnistujat ja pettymykset listattu

02.10.2017 14:20 - Sami Ikonen

Jussi Jokinen ja Antti Niemi hurmasivat uudet seuransa.

NHL-kausi on valmis alkamaan. Rankka harjoituskausi on takanapäin, ja joukkueet valitsevat kokoonpanonsa ensimmäisiin otteluihin. Suomalaiset ovat olleet huomion keskipisteessä niin hyvällä, kuin pahalla tavalla.

Listasimme harjoituskauden positiivisimmat ja negatiivisimmat suomalaissuorittajat.

Onnistuneet

Patrik Laine, Winnipeg Jets

Ei yllätä ketään. Laine on ollut syksyllä joukkueensa paras maalintekijä. Neljässä ottelussa tehot 5+3 antavat odottaa loistavaa kiekkokautta. Laineen laukausta kuvaillaa liigan parhaimmistoksi. Villeimät ennakot ovat kertoneet, että Laine rikkoisi 50 maalin rajan hänen uransa toisella NHL-kaudella. Jos hän pelaa ilman loukkaantumisia niin lähelle hän voi ainakin päästä. Suomalaisten keskenäisessä maalipörssissä Laineella ei ole haastajia.

Esimerkki Laineen laukaisutaidosta: Video

Jussi Jokinen, Edmonton Oilers

Viime kausi Floridassa oli Jokisen NHL-uran heikoimpia. 69 ottelusta vaisut 11+17=28 eivät riittäneen jatkoon Panttereissa. Nyt uuden kodin Edmontonista löytänyt Jokinen on käyttänyt tilaisuutensa hyväksi. Neljään otteluun lukemat 2+3 kertovat miten hyvin kiekkoveteraani on sopeutunut joukkueeseen. Nuoressa joukkueessa tarvitaan kokeneita pelaajia, joten Jokisen panos tulee näkymään myös kiekkokaukalon ulkopuolella suuresti. 

Teuvo Teräväinen, Carolina Hurricanes

Stanley Cup-mestari rakentaa loistavasti peliä hurrikaanien hyökkäyksessä Sebastian Ahon kanssa (kuvassa). Teräväinen jakaa harjoituskauden jälkeen joukkueensa pistepörssin ykköstilaa. 3+2 tehot kolmessa ottelussa lupaavat hyvää kautta suomalaiselle. Ensimmäinen kausi Carolinassa poiki uuden piste-ennätyksen. Nyt yhden kauden viisaampana, Teräväinen voi ylittää jo 50 tehopisteen rajan. Carolinalla on kasassa yksi liigan nuorimmista ykkösketjuista, jos "Teukka", Aho ja maalitykki Jeff Skinner pelaavat yhdessä. 

Janne Kuokkanen, Carolina Hurricanes

Carolinasta löytyy vielä yksi suomalainen. Kuokkanen on mukana Carolinan 27 pelaajan ryhmässä. Ennen ensimmäistä ottelua, joukkue lähettää vielä neljä pelaajaa alempiin sarjoihin. Kuokkanen on kuitenkin yllättänyt valmennusjohdon energisellä pelillään. Oulunsalolainen iski harjoitusottelussa Edmontonia vastaan maalin ja kaksi maalisyöttöä. Vasta 19-vuotiaalla hyökkääjällä ei ole vielä tulinen kiire NHL:ään. Olisi iso yllätys, jos viime kaudella OHL:ssä pelannut suomalainen hyppäisi AHL-vaiheen yli suoraan kovimpaan kiekkosarjaan. Kuokkanen on syksyn yllättävin suomalaispelaaja, jos pelipaikka Carolinassa aukeaa.

Antti Niemi, Pittsburgh Penguins

Kaudet Dallas Starsissa eivät olleet maalivahdin hohdokkainta aikaa. Maalivahtikikkailut Kari Lehtosen kanssa ynnättynä joukkueen yli-innokkaaseen hyökkäämiseen johti fanien sylkikupiksi joutumiseen. Kun Dallas sai kesällä joukkueeseen yli kaksimetrisen Ben Bishopin, oli jommankumman suomalaisvahdin lähdettävä. Niemen onneksi hallitseva mestari Penguins tarvitsi uutta kakkosvahtia Marc-Andre Fleuryn lähdettyä. Niemi pelasi syksyn aikana yhteensä kolmessa ottelussa. Voittoja kertyi kaksi. Niemi pelasi paremman harjoituskauden, kuin ykkösvahti Matt Murray. Suomalainen on siis heti osoittanut miksi hänen hankkimisensa oli järkevä veto seurajohdolta. Ykkösvahdin asemaa Niemi tuskin saa, mutta kyllä suhde Penguinsiin on paljon terveempi, kuin mitä se oli Starsiin.

Flopanneet

Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers.

Reilu vuosi sitten varaustilaisuudessa neljäntenä huudettu pelaaja ei taaskaan vakuuttanut. Viidessä harjoitusottelussa pelannut Puljujärvi onnistui pisteiden teossa vain kerran. Winnipeg Jetsiä vastaan suomalainen iski tehot 1+2. Puljujärven heikot esityksen ovat johtaneet komenukselle AHL:ään. Oilers otti hänen tilalleen viime kesänä varatun Kailer Yamamoton. Puljujärven sopeutuminen amerikkalaiseen jääkiekkoon on vienyt odotettua kauemmin. Harjoitusottelut ovat osoittaneet, että pelikäsitys ja fyysiset ominaisuudet ovat edelleenkin liian heikkoja taalaliigaan. Onneksi suomalaislupauksella on vielä ainakin yksi kausi mahdollista kehittää niitä AHL:ssä.

Antti Raanta, Arizona Coyotes

Siirto Arizonaan piti olla hyvä peliliike Raannalle. Kojooteissa oli tarjolla ykkösvahdin paikka, kun luotettu kanadalaisvahti Mike Smith muutti Calgaryyn. Lisäksi Raanta oli pelannut edeltävänä kautena uransa parasta peliä Henrik Lundqvistin varamiehenä. Nyt näyttää sille, että Raanta saa taas tutun roolin itselleen kakkosvahtina. Suomalaisveskari on päässyt harjoituspeleissä torjumaan vain kahdessa erässä. Tuolloinkin selän taakse livahti neljä kiekkoa. Vähäinen vastuu voi myös tarkoittaa valmennusjohdon totaalista luottoa raumalaiseen, mutta on hieman outoa kun uutta maalivahtia ei peluuteta harjoituskaudella otteluakaan. Torjuntavastuun Arizonassa on ottanut viime kauden kakkosvahti Louis Domingue. Suomalaisvahdille jää alkavalle kaudelle paljon todistettavaa.

Ville Pokka, Chicago Blackhawks

Yksi suurimmista puolustajalupauksista Suomessa on jälleen siirretty AHL:ään. Blackhawks ei löytänyt käyttöä Pokalle, ja suomalainen jää jälleen NHL:stä ulos. Kolmen kauden aikana pelejä farmiseura Rockford IceHogsissa on kertynyt jo 220. Chicago oli jo valmis luopumaan pelaajasta asettamalla hänet waiver-listalle. Yksikään NHL-seura ei kuitenkaan ollut halukas suomalaispelaajasta. Selkeä merkki, että taso ei riitä taalaliigaan. Pokan ura rapakon toisella puolella on vaarassa päättyä valtavaan pettymykseen.

Kilpailut

Uusimmat