Kuva: Getty Images

Traagisesta kolarista 20 vuotta - rock-legendan elämä päättyi valtatiellä Bristolissa

05.04.2018 16:00 - Mikko Räsänen

Monet pitävät Cozy Powelliä yhä kaikkien aikojen rock-rumpalina.

Rock-maailmalle 5. huhtikuuta on surullinen päivä, sillä tuolloin päättyi yhden maailman parhaisiin kuuluvan rumpalin elämä Bristolin ulkopuolella sijaitsevalla valtatiellä. Legendaarinen rumpali Cozy Powell oli tuolloin matkalla tyttöystävänsä saatuaan tältä hätääntyneen puhelun. Rumpali oli päihtynyt, ajoi Saabillaan yli 160 kilometrin tuntinopeutta ja puhui tyttöystävänsä kanssa puhelimessa, kun hän menetti autonsa hallinnan. Tyttöystävä kuuli vain sanat "Voi paska", rysäyksen ja sitten tuli hiljaista.

Onnettomuuspaikka oli lohduton. Auton nopeus oli ollut hurja ja Powell ei ollut käyttänyt turvavyötä. Hän oli lentänyt tuulilasin läpi ja menehtynyt välittömästi. Tarkemmassa tutkinnassa auton takarenkaasta löytyi sellainen repeämä, joka sai onnettomuustutkijat epäilemään ulosajon johtuneen puhjenneesta renkaasta.

Vaikka Powellin elämä päättyi, niin hänen nimensä on kirjoittu rock-historiaan pysyvästi. 70-luvun alussa alkaneella urallaan Powell kuului useisiin maailmankuuluihin yhteisiin. Näitä olivat muun muassa Rainbow, Michael Schenker Group, Whitesnake ja Black Sabbath. Powell soitti myös Jeff Beckin, Yngwie Malmsteenin, Brian Mayn, Glenn Tiptonin ja Graham Bonnettin yhtyeissä. 

Powellin merkitys ei ole unohtunut vaan esimerkiksi Rolling Stone -lehti nosti hänet kaikkien aikojen parhaiden rumpalien listalleen. Kun Powellin muistolaatta julkistettiin vuonna 2016, niin tilaisuuteen saapuivat muun muassa Brian May, Suzi Quatro ja Tony Iommi tekemään kunniaa edesmenneelle suuruudelle.

Kuuntele alta klassikkokappaleita, joiden rummuista vastaa Powell.

Lue myös: Kaikkien aikojen parhaat rokkirumpalit listattiin – katso

Jos olet kiinnostunut 70-90-lukujen rock-historiasta, kannattaa ehdottomasti ottaa kuunteluun Klassikoiden Kullankaivajat -kuunnelmasarja, jossa Hanoi Rocks -tähti Sami Yaffa kertoo vuosistaan kansainvälisissä rock-piireissä ja paljastaa tarinoista rockin supertähdistä kulissien takaa. Kuunnelman löytyy RadioPlay-sovelluksesta täältä

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat