Kuva: Shutterstock

Julma surma järkytti pikkukaupungin rauhaa 12 vuotta sitten: Poliitikko surmattiin 68 veitseniskulla

01.10.2018 19:15 - Emmi Moilanen

MTV3:n rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen käyvät uudessa Rikospaikkaradion podcast-jaksossa läpi vuonna 2006 surmatun Paula Björkqvistin tapausta.

”Jämsän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Paula Björkqvist surmattiin kotonaan 68 veitseniskulla varhain aamulla, 18. heinäkuuta 2006. Hänen aviomiehensä, Jarmo Björkqvist tuomittiin vaimonsa murhasta. Laajaa huomiota saanut surmatapaus nosti perheväkivallan jälleen kerran puheenaiheeksi Suomessa.”

Rikostoimittaja Jarkko Sipilä muistaa, että tapaus herätti runsaasti kummastusta.

- Vaikutti, että kaikki olisi ollut kunnossa, kun kyseessä oli kuitenkin pienen keskisuomalaisen kunnan, nousussa oleva, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Paula Björkqvistin kotona omakotitalossa olivat myös urheilua harrastava insinöörimies, pieni lapsi ja koira.

- Näytti, että kulissit olivat kunnossa ja sitten tapahtui tällainen hirvittävä veriteko, Sipilä jatkaa.

Taustalla suuria vaikeuksia

Esitutkintapöytäkirjassa ja oikeudessa tuli kuitenkin esille, että pariskunnan elämässä oli taustalla suuria vaikeuksia. Aviomiehen käytös oli muuttunut väkivaltaisemmaksi ja avioerohakemus oli laitettu vireille, vaikka sitä ei lopulta viety loppuun saakka.

Veriteko tapahtui tyttären 2-vuotissyntymäpäivän jälkeisenä yönä, jolloin pariskunnan välille puhkesi riita.

- Teko oli erittäin raaka ja julma, lähes seitsemänkymmentä leipäveitsellä tehtyä iskua, mikä kertoi siitä täydellisestä vihasta, mikä siinä tilanteessa varmasti oli päällä Björkqvistillä, rikostoimittaja Pekka Lehtinen kertaa.

”Ajattele lastasi, soita poliisit”

Podcast-jaksossa kuullaan Paula Björkqvistin salaa puhelimella nauhoittama äänite, jossa käy ilmi pariskunnan tiukkasanainen välienselvittely. Naisen oli ilmeisesti tarkoitus käyttää materiaalia myöhemmin avioerotilanteessa.

”Ajattele lastasi, tästä ei tule mitään. Soita poliisit, nyt ratkaistaan näitä tilanteita,” mies huutaa jaksossa kuultavalla äänitteellä.

Vain 15 minuuttia äänitteen nauhoittamisen jälkeen tapahtui julma verityö. Puolustus ja Jarmo Björkqvist myönsivät myöhemmin, että tilanteessa vauhti oli kova.

- Muistaakseni viisi iskua sekunnissa oli hänen tahtinsa siinä, Sipilä toteaa.

Naapurit olivat kuulleet avun huudot sekä metelin, ja tulivat paikan päälle katsomaan tilannetta aamu neljältä. Ikkunasta näkyi Paula Björkqvistin ruumis, ja poliisit tulivat saman tien paikalle.

- Tilanne on ollut varmasti järkyttävä viranomaisille ja muille, kun tilanteeseen on tultu. Siinä on 2-vuotias tytär, joka on ollut henkirikoksen aikana samassa huoneessa ja itkenyt pöydän alla, Lehtinen kertoo.

Kylmäävä yksityiskohta teossa oli myös se, että Björkqvist oli kirjoittanut seinään verellä viestin ”rakasta perhettäsi.” Mielentilatutkimuksessa tuli ilmi, että tekijällä oli narsistisia piirteitä. Mies näki veriteon motiiviksi pelon perheensä menettämisestä.

Pääset kuuntelemaan jakson kokonaisuudessaan alta.

Rikospaikkaradio-podcastissa rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen käyvät läpi Suomea kuohuttavimmat rikostapaukset viime vuosikymmenten ajalta. Jokainen jakso sisältää aitoja ääniklippejä, jonka vuoksi podcastia ei suositella alle 16-vuotiaille.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele podcastin tähän mennessä ilmestyneet jaksot.

Lue myös: Jokelan koulusurmista tulee pian kuluneeksi 11 vuotta – kuuntele pätkä kohtalokkaasta runosta

Lue myös: Suomalaisen myrkkyhoitajan hätäkeskuspuhelu on karua kuultavaa – yritti vierittää syytä uhrin niskoille

Kilpailut

Uusimmat