Kuva: Fotolia

Myöhästeletkö jatkuvasti? Yleisimmät syyt ja ratkaisut koottiin yhteen

26.01.2017 20:15 - Erica Alaluusua

Vaikka myöhässä oleminen tuntuisi olevan sinulla verissä, voit opetella pois siitä viiden täsmävinkin avulla.

Lähes jokainen on myöhästynyt töistä joskus, ja selityksiä riittää varmasti moneen lähtöön. CareerBuilder.com teki kyselyn tutkiakseen työntekijöiden myöhästelyä sekä esimiesten suhtautumista siihen.

Kyselyssä 29 prosenttia työntekijöistä kertoi myöhästyvänsä töistä vähintään kerran kuukaudessa, kun taas 16 prosenttia myönsi myöhästyvänsä viikoittain. Eniten myöhästelystä syytettiin liikennettä, pommiin nukkumista, säätä, väsymyksen aiheuttamia vaikeuksia päästä sängystä ylös sekä viivyttelyä.

Hyviä uutisia myöhästelijöille tuottaa kuitenkin se, että suuri osa esimiehistä suhtautui lempeämmin myöhästelyyn ja ymmärsi, että työn valmistuminen on parempi tuottavuuden mittari kuin läsnäoloaika työpaikalla. Tämän lisäksi myös kolmasosa CareerBuilderin tutkimista johtajista mielsi perinteisen työaika-ajatuksen vanhentuneeksi.

Toistaiseksi on kuitenkin suotavaa pyrkiä hyvissä ajoin töihin, sillä 40 prosenttia johtajista kertoi joskus irtisanoneensa työntekijän myöhästelyn vuoksi.

Vältä myöhästely helpoin keinoin

Itsensä voi opettaa pois myöhästelyn kierteestä. Kokeile esimerkiksi alla olevia vinkkejä.

- Anna itsellesi enemmän aikaa. Jos lähdet jatkuvasti viime tipassa, jokainen pienempi viime aiheuttaa myöhästymisen.

- Jos olet krooninen myöhästelijä, yritä saapua kaikkialle 15 minuuttia ennen sovittua kellonaikaa. Tähän ei tarvitse sitoutua loppuelämäksesi. Jo viikon jälkeen tiedät, paraneeko täsmällisyytesi tällä keinolla. Etuajassa saapuminen ei edellytä työskentelemään välittömästi. Käytä ylimääräinen aika asioihin, joita olisit tehnyt kotona. Ota kuppi kahvia, lue uutiset, selaile nettikauppaa tai syö aamiaisesi. Käytä ylimääräinen aika hyödyksesi.

- Jos liikenne myöhästyttää jatkuvasti, ehdota esimiehellesi joustavampaa aikataulua. Sopikaa, että lopetat työpäivän hieman myöhemmin, mikäli et ehdi paikalle sovittuna kellonaikana. Aamuisin treenaavien kannattaa hankkia kuntosalijäsenyys työpaikan vierestä, tämä voi auttaa ohittamaan liikenneruuhkat työmatkalla.

- Mieti,  miksi olet oikeasti myöhässä. Kyseessä voi olla motivaation puute, työtaidon vajavuus, epäonnistumisen pelko, kiinnostuksen puute tai pelkästään tapa. Kun paikannat myöhästymisen oikean syyn, on siihen helpompaa puuttua.

- Kiireinen aikataulu voi myös hidastaa askeltasi. Ylityöllistetyillä stressi iskee ajan myötä, vaikuttaen henkiseen ja fyysiseen läsnäoloon työpaikalla. Kannattaa siis myös hellittää aikataulua, jotta vältät ylimääräisen säntäilyn.

Lue myös: Etätöiden tekeminen kannattaa - lue, miten avokonttori vaikuttaa työskentelijän tehokkuuteen

Lue myös: Onko motivaatio kateissa? Korjaa tilanne kuudella tärkeällä kysymyksellä

Lähde: Time

Kilpailut

Uusimmat