Kuva: Fotolia

Kielto-Suomi kuumentaa tunteita: "Naapuri kielsi minua avaamasta rullaverhoa"

02.06.2016 13:30 - Tarja Vilén

Suomessa on mahdollista kieltää taloyhtiöissä esimerkiksi grillaus omalla pihalla tai lasten pallopelit kerrostalopihalla. Onko kielloille rajaa?

Helsingin Uutiset uutisoi hiljattain tapauksesta, jossa rivitaloyhtiössä grillaus kiellettiin asukkaiden omilla pihoilla. Kyseessä oli Helsingin kaupungin asuntojen, eli Hekan alueyhtiö Heka-Maunulan useita taloyhtiöitä koskettava kielto. Teoriassa Heka-Maunulalta vuokratun rivitalon pihalla grillaamisesta voisi seurata muistutus, varoitus ja lopulta häätö, jos naapuri valittaa toiminnasta.

Kysymys kuumensi tunteita ja Helsingin Uutisten kyselyssä 11000 lukijasta 96 prosenttia ilmoitti, että he eivät koe grillauksesta aiheutuvia tuoksuja häiritsevinä. Kieltoa perustellaan kuitenkin lisäksi myös sillä, että se on turvallisuusriski.

Ainutlaatuinen tämä kielto ei ole. Taloyhtiön järjestyssäännöissä voidaan kieltää asukkailta monenlaista toimintaa. Metro-lehden lukijan kolumnissa kerrottiin tänään, että lukijan taloyhtiö on kieltänyt lapsilta täysin pallolajien pelaamisen pihalla.

Isännöintiliiton mukaan vuokranantaja voi kieltää grillauksen lisäksi esimerkiksi huoneistossa ja parvekkeella tupakoinnin tai lemmikkieläinten pidon. Tilanne on kuitenkin erilainen omistusasunnoissa. Taloyhtiö voi omistusasuntojen tapauksessa puuttua asiaan vain, jos se pystyy osoittamaan, että kyseessä on turvallisuusriski.

Kokemuksia kielloista

Monilla on kokemuksia naapureiden kielloista. Tämä ilmenee muun muassa Vauva-palstan keskustelussa, jossa aiheena oli oudoin tai typerin asia, josta naapuri on valittanut. Monissa kokemuksista valituksen lisäksi oli yritetty kieltää kokonaan häiritseväksi koettu toiminta. Tässä muutamia erikoisia kieltoja:

"Viime kesänä naapurin täti valitti, että en saa ottaa omalla takapihallani aurinkoa bikineissä, koska se häiritsee häntä. Hän ei halua nähdä puolialastomia ihmisiä."

"Minä sain kerran postiluukusta käsin kirjoitetun aikataulun, milloin saan liikkua rappukäytävässä, jotta naapurin vauva häiriinny. Esimerkiksi iltakahdeksan jälkeen en olisi saanut poistua kotoa tai tulla kotiin (pääsin yleensä klo 22 töistä). Vauvan päiväuniaikaan ei myöskään saanut liikkua eikä ennen 9 aamulla."

"Naapuri kielsi minua avaamasta lastenhuoneen rullaverhoa ja tuuletusikkunaa aamulla, koska se ääni herättää hänet. Hän ehdotti myös, että merkitsisimme jonkun alueen asunnosta, jossa lapset saavat juosta ja leikkiä, etteivät häiritsisi häntä leikillään."

"Meidän lapset kuulemma rikkovat kallion. Kallio on kerrostalon piha takaosassa ja lapset kiipeilevät siinä. En olisi tullut itse ajatelleeksikaan, että kallio tästä rikkoontuu. Mutta nyt olen viisaampia ja lapset sisällä pelaamassa vuorokauden ympäri."

Saako taloyhtiö kieltää mitä vain?

Yle muistuttaa, että vaikka taloyhtiöt voivat laatia järjestyssääntöihin vaikka minkälaisia omia kieltojaan, mutta juridisesti ne eivät sido, eikä niissä aina ole järkeä.

Yleinen esimerkiksi Isännöintiliiton linjaus on, että taloyhtiö ei voi kieltää normaalia elämää, mutta asukkaiden on otettava naapurit huomioon.

Parveketupakointi ja grillaus on herättänyt aiemmin paljon keskustelua ja niihin on linjattu monessa taloyhtiössä rajoituksia. Seuraavaksi Suomessa saattaa käynnistyä laajempi keskustelu esimerkiksi Airbnb:n kaltaisten kotimajoitusten laillisuudesta. Lain mukaan kotimajoitustoiminta on kuitenkin asumista, eikä asumista voi taloyhtiössä kieltää.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat