Kuva: Shutterstock

Haluaisitko lukea enemmän? 8 vinkkiä, joiden avulla innostut taas lukemisesta

09.12.2023 18:15 - Sanni Seppä

Lukeminen voi tuntua aluksi raskaalta, mutta muutaman niksin avulla sitä voi helpottaa.

Lukeminen on ihana harrastus, joka on kuitenkin monilta jäänyt vähälle tänä päivänä. Syitä tähän voi olla monia, kuten esimerkiksi kiireinen arki ja somen selaaminen. Kun lukeminen tipahtaa arjesta pois, ei kirjaan tulekaan enää helposti tartuttua. Lukemaan intoutuu vain lukemalla, mutta muutaman vinkin avulla omaa lukuharrastusta on mahdollista elvyttää kevyemmin. Kokosimme kahdeksan vinkkiä, joiden avulla löydät kipinän lukemiseen uudelleen!

1. Aloita kirjasta, jonka oikeasti haluat lukea

Lukemiseen ei ole sääntöjä, joten sinun ei tarvitse lukea kirjoja, jotka eivät sinua oikeasti kiinnosta. Vaikka tuoreimman Finlandia-voittajan lukeminen voi tuntua "sivistyneeltä ja trendikkäältä", kannattaa aloittaa suosiolla kirjasta, joka vilpittömästi kiinnostaa sinua kovasti. Kiinnostava sisältö on kaiken a ja o.

2. Haasta itsesi lukemaan joka päivä vähän 

Jos lukuharrastus on kuihtunut täysin, kannattaa aloittaa pienin askelin. Ota tavoitteeksi lukea joka päivä vähän, ensin esimerkiksi kevyet 10 minuuttia. Kun 10 minuuttia kuluu jo siivillä, voit kasvattaa lukuaikaa päivä päivältä isommaksi. Nälkä kasvaa syödessä!

3. Puhelin pois

Some vie usein huomaamattamme ison siivun aikaa päivästämme. Voit sopia itsesi kanssa, että esimerkiksi klo 20 jälkeen et enää lärää puhelinta, vaan tartut ennemmin kirjaan. Mukaansatempaavien tarinoiden lisäksi lukeminen myös haastaa keskittymistä aivan eri tavalla kuin informaatiota pursuava sosiaalinen media.

(kuva: Shutterstock)

4. Pidä kirja aina mukana

Tämä liittyy hieman edelliseen kohtaan. Tylsän hetken koittaessa tartumme usein puhelimeen, mutta yritä sen sijaan napata käteesi kirja. Esimerkiksi matkustamiseen kuluva aika on oivaa lukuaikaa ja matkakin taittuu mukavammin. Kannattaa aina pitää hyvää kirjaa laukussa.

5. Kirjan saa jättää kesken

Jos kirja osoittautuu tylsäksi, saat jättää sen kesken. On turhaa haaskata aikaa sellaiseen teokseen, joka ei tunnukaan omalta. Aina voi aloittaa uuden!

6. "Minulla ei ole aikaa" - vai onko sittenkin?

Monet meistä käyttävät illat katsellen sarjoja tai YouTube-videoita. Mitä jos siis korvaisit osan näihin kuluvasta ajasta lukemisella? Pari jaksoa tv-sarjaa vie nopeasti parikin tuntia päivästä, joten siitä saisi helposti otettua aikaa lukemiselle.

7. Pidä listaa kiinnostavista kirjoista

Kirjoita ylös sinua kiinnostavien kirjojen nimet. Kun lukuinspiraatio iskee, sinulla on heti jotain mihin tarttua, eikä aikaa mene mieleisten teosten miettimiseen ja metsästämiseen. 

8. Hae inspiraatiota

Luettavaa voi löytää esimerkiksi kustantamoiden sometileiltä tai vaihtoehtoisesti lukuvinkkejä voi pyytää ystäviltä. Pidä silmät ja korvat auki ja tutkaile, mitä kirjoja lähipiirissäsi ja somessa suositellaan.

Extravinkki: Jos fyysisten kirjojen lukeminen tuntuu raskaalta, kokeile äänikirjoja. Äänikirja on helppo tapa tutustua kirjallisuuteen, sillä niitä pystyy kuuntelemaan lähes missä tahansa!

Lue myös: Tiedätkö, mitä eroa on voi-, lehti- ja torttutaikinalla?

Lue myös: 5 vinkkiä, joiden avulla pidät kodin aina siistinä

Lue myös: Sipsipussista löytyi vihreä perunalastu - mistä se kertoo ja onko koko pakkaus pilalla?

Kilpailut

Uusimmat