Kuva: Shutterstock

Yllättävän harrastuksen suosio räjähti korona-aikana - erityisen suosittua nuorten keskuudessa

26.05.2020 11:45 - Reija Saarinen

Tänä keväänä puutarhanhoidon suosio on noussut huimasti.

Poikkeuksellinen kevät muutti suomalaisten arkea ja vapaa-ajanviettoa. Omassa pihassa ja parvekkeilla puuhaillaan nyt huomattavasti enemmän ja se näkyy myös Biolanin tekemässä kyselyssä. Vastaajista 56 prosenttia kertoi, että harrastukseen käytetty aika on lisääntynyt edellisiin vuosiin verrattuna. 

Biolanin kuluttajakyselyssä useampi kuin joka toinen ilmoittaa, että oma kiinnostus puutarhanhoitoon on lisääntynyt verrattuna edellisiin keväisiin. Kaikkein suurinta puutarhainnostuksen nousu on nuorten, 30-vuotiaiden tai sitä nuorempien, ikäryhmässä.

 − Nuorten kiinnostus puutarhanhoitoon on ollut nähtävissä jo muutaman vuoden, mutta nyt tuntuu, että se on suorastaan räjähtänyt! Koska nyt puutarhoissa, palstoilla ja parvekkeilla puuhailee aivan uusia harrastajia, myös neuvonnan ja kasvatusvinkkien tarve on kasvanut, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Puutarhassa myllätään omaksi iloksi – ei naapureiden takia

Puutarhanhoito on monipuolinen harrastus ja syitä hoitaa puutarhaa on useita. Tärkeimmäksi motivaatioksi nousee kauneus ja viihtyisyys, mutta myös hyötyliikuntapuoli kiinnostaa. 

– Yhdeksän kymmenestä kyselyn vastaajista pitää tärkeänä sitä, että puutarhanhoito tarjoaa myös hyötyliikuntaa ja pitää virkeänä. Tämä korostuu etenkin vanhemmissa ikäryhmissä. Yhdeksän kymmenestä vastaajasta kokee, että puutarhassa oleilu rauhoittaa mieltä, mikä osaltaan saattaa selittää puutarhanhoidon lisääntymistä viime aikoina.

- Tänä keväänä vastauksissa nousee korkealle myös oman sadon arvostus. Vastaajista 86 prosenttia haluaa kasvattaa kasveja, joista saa omaa satoa. On ymmärrettävää, että itsekasvatettu ja puhdas ruoka kiinnostaa aivan uudella tavalla. Kyselymme mukaan säästö ruokalaskussa ei ole se motivoiva tekijä kasvattamiseen, vaan ruoan alkuperä ja turvallisuus korostuvat nyt, Kerttula toteaa.

Lue myös: Nyt lapio käteen – 5 tapaa, joilla puutarhanhoito parantaa terveyttä

Lue myös: Haluatko harrastaa puutarhanhoitoa myös talvella? Näin se käy

Kilpailut

Uusimmat