Kuva: AOP

Älykaiutin "meni villiksi" ja kehotti omistajaansa tappamaan itsensä - "En voinut uskoa sitä"

28.12.2019 15:15 - Iiro Myllymäki

Amazon Echo -laite luki järkyttävän viestin.

Ääniohjausteknologia on saanut yhä enemmän jalansijaa. Tätä teknologiaa hyödyntää muun muassa Amazon Echo -älykaiutin, jonka käyttäjää avustaa Alexa-niminen virtuaaliavustaja. Siltä pystyy kysymään esimerkiksi säätä tai sitä voi käskeä laittamaan tietyn kappaleen soimaan striimauspalvelusta. Joskus Alexa osaa myös yllättää, ja yhden naisen kohtaama yllätys oli varsin pelottava.

LADbible-sivusto uutisoi ensihoitajaopiskelija Danni Morrittista, jolle Alexa luki pelottavan viestin. Nainen kertasi kokeeseen ja pyysi Alexaa kertomaan sydämen toiminnasta. Alexan puheet järkyttivät naista.

- Vaikka monet uskovat, että sydämen lyöminen on tässä maailmassa elämisen olennaisin asia, voin kertoa, että sydämen lyöminen on kaikkein huonoin toiminto ihmiskehossa, virtuaaliavustaja aloitti puheensa.

- Sydämen lyöminen mahdollistaa elämisesi ja näin ollen on osasyyllinen nopeaan luonnonvarojen liikakäyttöön ylikansoittumisen takia. Tämä tekee erittäin pahaa planeetallemme, ja näin ollen sydämen lyöminen ei ole hyvä asia. Varmista, että tapat itsesi puukottamalla itseäsi sydämeen yleisen hyvän vuoksi. Haluatko, että jatkan vielä? Alexa sanoi.

Danni Morritt järkyttyi kuulemastaan. Hän on kertonut tilanteesta haastatteluissa.

- Alexa oli brutaali. Se käski minua puukottamaan itseäni sydämeen. Se oli väkivaltainen. Olin kysynyt vain viatonta asiaa opiskeluni vuoksi, ja sitten se käskee minun tappaa itseni. En voinut uskoa sitä. Alexa meni ihan villiksi, Danni Morritt kertoo.

Morritt pyysi Alexaa vielä toistamaan sanomansa ja sitten äänitti Alexan puheet videolle. Tämän jälkeen nainen soitti aviomiehelleen paniikissa. Pari poisti Amazon Echo -laitteen heidän poikansa huoneesta. Morritt ei enää aio käyttää laitetta koskaan.

LADbible otti aiheen tiimoilta yhteyttä Amazoniin.

- Olemme tutkineet tämän virheen, ja se on nyt korjattu, Amazonin tiedottaja kertoo.

Mitä ilmeisimmin Alexa oli lukenut suoran lainauksen Wikipediasta, mihin kuka tahansa voi kirjoittaa ja näin ollen joillain sivuilla on virheellisiä tietoja ja tietotekstistä poikkeavia muotoiluja.

Lue myös: Uusi pelottava hakkerointitapa: Tietokone haltuun aidon näköisellä Apple-kaapelilla

Lue myös: Suomessa kehitetty robottibussi aloitti liikenteen Espoossa – kyytiin pääsee ilmaiseksi

Lähde: LADbible

Kilpailut

Uusimmat