Kuva: Shutterstock

Älä laita julkisissa vessoissa paperia pytyn reunalle - tapa on todella epähygieeninen

24.10.2018 14:15 - Katariina Auvinen

Monet meistä vuoraavat pytyn reunan paperilla, jotta välttyisimme epämiellyttäviltä bakteereilta.

Julkiset vessat eivät ole koskaan mitenkään houkuttelevia, mutta joskus sinne on mentävä. Jotkut meistä vuoraavat julkisissa vessoissa pytyn reunat vessapaperilla ennen istumistaan. Tällaiset ihmiset pitävät tekniikkaa hygienisenä, mutta näin ei kuitenkaan ole Mirror-julkaisun mukaan. 

Sen sijaan tapa voi olla paljon epähygieenisempi kuin kuvittelitkaan. 

Vessanpytyt on suunniteltu niin, etteivät ne levittäisi bakteereja ympäristöön. Väistämättä kuitenkin joitain bakteereja on julkisissa vessoissa, mutta vessaistuinten materiaali on sellaista, että bakteerit kuolevat siinä suhteellisen nopeasti. 

- Itse asiassa vessaistuimen yläosa on paljon puhtaampi kuin useimpien ihmisten keittiöt, kertoo Philip Tierno New Yorkin Yliopiston mikrobiologian ja patologian professori. 

Sen sijaan vessapaperi on karhea ja se on suunniteltu imukykyiseksi, joten se tekee bakteereille ja niiden kiinnittymiselle ihanteellisen ympäristön. 

Kun vessa vedetään sen kannen ollessa ylhäällä, vesisuihku purskauttaa ilmaan ulosteperäisiä bakteereita, jotka väistämättä laskeutuvat myös vessapaperille. Joten jos kääräiset vessaperia pytyn reunuksille, on paljon mahdollista, että siinä on jo bakteereja. 

Jos siis haluat välttää kokonaan altistumasta bakteereille, älä kosketa pytyn rengasta ja pese kätesi kunnolla. 

- On aivan sama, kuinka paljon käsissäsi on bakteereja, pääset niistä eroon kunhan peset kätesi kunnolla, Tierno kertoo. 

Käsiä kuuluisi pestä ainakin 20 sekunnin ajan lämpimällä vedellä ja saippualla. 

Lue myös: Netti innostui saksalaisen baarin vessasta löytyvästä keksinnöstä - "Saksalaista käytännöllisyyttä"

Lähde: Mirror 

Kilpailut

Uusimmat