Kuva: Fotolia

Miksi ihmiset luulevat näkevänsä kummituksia? Syyt koottiin yhteen

16.07.2017 18:15 - Iiro Myllymäki - Luettu 1 429 kertaa

Muun muassa unihalvaus ja suuren surun kokeminen saattavat johtaa kokemukseen, joka herkästi tulkitaan kummituksen näkemiseksi.

Monet ihmiset ovat kokeneet yliluonnollisia kokemuksia, ja jotkut uskovat nähneensä kummituksia elämänsä aikana. Yhdysvaltalaisista peräti 28 prosenttia on joidenkin tutkimusten mukaan kokeneet kohdanneensa kummituksen.

Mental Floss -sivusto kirjoittaa Vox-uutissivuston koostamasta videosta, jossa haastatellaan paranormaalien ilmiöiden tutkijaa Joe Nickellia. Miehellä on liki 50 vuoden kokemus yliluonnolliseksi miellettyjen ilmiöiden tieteellisestä tutkimisesta. Uransa aikana mies ei ole kohdannut mitään, mikä olisi saanut hänet uskomaan kummitusten olemassa oloon. Sille on kuitenkin olemassa tieteellisiä selityksiä, miksi jotkut luulevat nähneensä aaveen.

1. Infraääni

Yksi syistä on infraääni. Infraääni on ääntä, joka kuuluu niin matalilla taajuuksilla, että ihminen ei sitä kykene kuulemaan. Infraääniä aiheuttavat muun muassa myrskysää, jotkin eläimet ja tietyt tuulettimet ja moottorit. On tutkittu, että infraäänille altistuminen saattaa johtaa masentuneisuuden tunteisiin, selkäpiitä karmiviin tuntemuksiin ja jopa hallusinaatioihin.

2. Unihalvaus

Toinen tieteellisesti todistettava syy kummituskokemuksille on unihalvauksen kokeminen. Arviolta kahdeksan prosenttia ihmisistä kokee unihalvauksen elämänsä aikana. Unihalvauksessa ihminen kokee olevansa hereillä, mutta hän ei kuitenkaan kykene liikuttamaan itseään. Samalla ihminen saattaa nähdä pelottavia näkyjä, jotka voivat olla jopa ihmis- tai hirviöhahmoja.

3. Suru

Kolmas mahdollinen syy uskomuksille kummituksen kohtaamisesta on suru. Erään tutkimuksen mukaan peräti 60 prosenttia kuollutta kumppaniaan surevista ihmisistä on kokenut nähneensä tai kuulleensa rakkaansa vielä kuoleman jälkeen. Tällainen kokemus voi olla lohduttava suuren surun keskelle ja auttaa suruprosessissa eteenpäin.

Voit katsoa Voxin videon alta:

Lue myös: Jannika B paljasti kohtaamisensa henkimaailman kanssa - tarina saa niskavillat pystyyn

Lähde: Mental Floss

Arvostele artikkeli

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat