Shoppailulakkohaaste leviää: Lähes 4 000 suomalaista elää vuoden ilman uusia vaatteita

05.01.2015 14:59 -

Vuosi ilman uusia vaatteita -Facebook-tapahtuma on kerännyt jo yli 3 700 osallistujaa. Haasteen tarkoituksena on olla shoppailulakossa koko vuoden 2015 ajan. 

Siivouspäivä-tempauksen ja Yhteismaa-yhdistyksen järjestämä Vuosi ilman uusia vaatteita -tapahtuma on kerännyt Facebookissa jo lähes 4 000 osallistujaa. Kampanjan tarkoituksena on olla ostamatta vuoden ajan uusia vaatteita. Tempauksen aikana voi sen sijaan käyttää vanhoja vaatteita ja ostaa niitä kirppareilta.

– Maailma hukkuu tavaraan ja vaatekaapit pullistelevat käyttämättömistä vaatteista. Ompelijat raatavat hikipajoissa ja kaatopaikat täyttyvät tekstiilijätteestä. Koska sukkia ja alushousuja nyt ei välttämättä halua ostaa käytettyinä ja hätä ei lue lakia, sallittakoon jokaiselle kolme poikkeusta säännöstä, tapahtuman sivuilla kerrotaan.

Keskivertosuomalainen heittää 10 kiloa tekstiilijätettä kaatopaikalle vuodessa ja maailmalla tekstiilejä tuotetaan yhdeksän kertaa kulutusta enemmän. Käytettynä suomalainen ostaa reilun kilon verran vaatetta vuodessa. Muun muassa näistä syistä haasteeseen on tarttunut trashionista Outi Pyy.

– Haasteeseen mukaan lähteminen oli minulle erittäin helppoa. Olen jo parin vuoden ajan käyttänyt vain kirpputorilta ja käytettynä hankkimiani vaatteita. Omalla kohdallani tiukinta oli pysyä ostamatta jokapäiväisiä kovan käytön vaatteita, kuten alusvaatteita ja sukkia. Ne eivät kuuluneet alkuperäisiin sääntöihin, mutta otin ne itselleni mukaan koska muuten tämä olisi ollut minulle liian helppoa, Pyy kirjoittaa blogissaan.

Tapahtuman Facebook-sivuille voi postata aiheeseen liittyviä kuvia ja fiiliksiä.  Facebookissa voi myös saada ja antaa vertaistukea ja vinkkejä. 

Kilpailut

Uusimmat