Päivärytmilappukohun käänne: Neuvola haluaa päivittää “hulluuden partaalle” ajavat ohjeet

15.12.2014 15:55 -

Sosiaalisessa mediassa on kohistu Kuopiossa ryhmäneuvolan jakamista päivärytmilapuista, jotka ovat monen äidin mielestä käsittämättömiä. Neuvola onkin kohun myötä kehottanut ohjeen laatijatahoa päivittämään ohjeistuksen ilmaisutapaa. 

Vau.fi-vauvasivusto kertoi Kuopion ryhmäneuvolassa kaikille äideille jaetun päivärytmilapun aiheuttaneen närää sosiaalisessa mediassa. “Vuorokausirytmitys yli 6kk ikäisille” -otsikolla varustettu lappu ohjeistaa kellontarkasti, milloin vauva herää, milloin hänet ruokitaan ja milloin nukutetaan. Lappua kommentoineet äidit kyseenalaistavat erityisesti kohdan “Terve vauva ei tarvitse yöllä maitoa eikä muitakaan palveluja”.

– Tämä on täysin lapsentahtisen hoitamisen ja syöttämisen vastaista. Mitä ovat pienen, 6 kuukautta vanhan vauvan vaatimat palvelut? Yömaito, syli, vaipanvaihto? Oli lapsi sitten rinnalla tai pullolla, niin silti ohje on minusta täysin käsittämätön ja ajaa äidit hulluuden partaalle, Anna kommentoi.

Ohjeistuksen laatineen Kuopion Ensikotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Pehkosen mukaan lappu on tarkoitettu ensisijaisesti uupuneille vanhemmille, joille rytmityksestä olisi apua.   

– Perheet hakeutuvat itse meille avun piiriin ja he toivovat perheen päivärytmin korjausta. Siinä vaiheessa perheellä on voimavarat vähissä. Rytmitys on silloin vauvan etu, Pehkonen huomauttaa Vau.fi:lle.

Kuopiossa ja muuallakin Suomessa lapun ovat kuitenkin saaneet myös ne perheet, jotka eivät ole rytmitystä kaivanneet. Päivärytmilappukohu onkin saanut Kuopion Kuopion neuvolan ja Kuopion Ensikotiyhdistyksen pohtimaan huolellisemmin käyttämiään sanamuotoja.

– On ollut yhdistyksen kanssa puhetta, että he tekisivät paperiin tarvittavia muutoksia, ettei ohjetta ymmärretä väärin. Tämän ei ole tarkoitus olla kaiken kattava sääntö vaan esimerkki päivärytmistä, neuvolatyöntekijä Katriina Silvasti kertoo summaa.  

//

Julkaisu käyttäjältä Vau.fi.

Kuva: Shutterstock

(Vau.fi, Radio Nova) 

Kilpailut

Uusimmat