Roxetten Per Gessle: Ikä tuo itsevarmuutta

26.11.2014 09:09 -

Perjantaina 28. marraskuuta Helsingissä ja seuraavana päivänä Turussa konsertoivan ruotsalaisyhtyeen biisinikkari, laulaja ja kitaristi nauttii vuosien tuomasta kokemuksesta ja ihmettelee Venäjän ja Kiinan internet-hankkeita.

Gessle säveltää ja sanoittaa uutta musiikkia edelleen ahkerasti. 55-vuotias muusikko kertoi Radio Novalle, että uusi Roxette-albumi julkaistaan ensi vuonna. Kokoelmalevy Roxette XXX – The 30 Biggest Hits julkaistiin vastikään.

– Lyriikoiden kirjoittaminen on tänä päivänä hyvin mielenkiintoista, sillä ikääntyessä itsevarmuus kasvaa. Hyväksyn itseni, tyylini, ja omat virheet helpommin. Kun alan kirjoittaa lyriikoita, jota muuten teen joka päivä, se on aika helppoa. Minua ympäröi musiikki tehdessäni positiivinen pilvi, koska olen aika aika varma siitä mitä teen. Toki olen itse jäävi arvioimaan sitä, kirjoitanko paremmin kuin ennen.

Lukuisia kertoja maailmalla palkittu ja 60 miljoonaa albumia myynyt Roxette julkaisi edellisen studioalbuminsa Travelling vuonna 2012.

– Totta kai biisien aiheet vaihtelevat. Joskus haluan kirjoittaa jotain psykedeelistä, joskus minimalistista ja simppeliä. Yritän saada musiikin ja sanoitukset sointumaan keskenään ja tukemaan toisiaan, sanoi Gessle. Myös lyriikoiden tulkitsijalla on väliä.

– Anne Marie haluaa mukaan sanoja, joissa on gruuvia,  minä taas tiettyjä sanoja omiin teksteihini, jotta saan musiikin kuulostamaan haluamaltani. Joudun siis räätälöimään joka virkkeen sen perusteella, kumpi meistä sen laulaa. 

Nykyinen maailmantilanne tartuntatauteineen ja terroristeineen ei siirry musiikkiin suoraan, ja Gessle painottaakin, ettei ole poliittinen biisintekijä. Miehen tunteisiin sukellusvenehavainnot Tukholman edustalla, Ebola ja Isis kyllä iskevät ja sitä kautta musiikkiin.

– Mitä epävarmammaksi ympäröivä maailma muuttuu, sitä enemmän vaalin lähipiiriään ja itseäni: perhettäni, ystäviäni ja terveyttäni.

Kun Roxette teki läpimurtonsa 1980-90 -luvun taitteessa, ei nykypäivänä kovin arkisesta maailmanlaajuisesta tietoverkosta osannut moni edes haaveilla.

– Internet on viimeisen 10-15 vuoden aikana todella muuttanut maailmaa ja tuonut meitä lähemmäksi toisiamme. Onkin aivan  hullua, että Kiinassa on oma suljettu nettinsä ja että Venäjä suunnittelee omaansa. Sellainen eristäytyminen on traagista, päättää Gessle.

Roxette Hartwall Areenalla 28. marraskuuta ja Turun HK-Arenalle 29. marraskuuta 2014.

Lue lisää aiheesta:

Per Gessle: Roxette-levy julkaistaan vuonna 2015

Roxetten megahitti olikin alun perin joululaulu!

Suomeen saapuva Roxette julkaisee kattavan kokoelma-albumin

Kuvat: Shutterstock

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat