Pearl Jamin kitaristi: Olemme luoneet uuden klassikon

11.10.2013 18:05 -

1990-luvulla nuoruuttaan eläneet muistavat edelleen takkuiset tukat ja ylisuuret ruutupaidat - ja grungen. Tämän rouhean ja melankolisen suuntauksen kärkeen nousi Pearl Jam, joka julkaisee ensi tiistaina jo kymmenennen studioalbuminsa.

Lokakuun 15. päivänä ilmestyvä Lightning Bolt -nimeä kantava albumi aiheuttaa varmasti faneissä väristyksiä, sillä yhtye on todistanut elinvoimansa tänäkin kesänä maailman suurimmilla rock-festivaaleilla.

Grunge syntyi teollisuuskaupunki Seattlessa 1980–90-lukujen taitteessa vastapainona kepeälle losangelesilaiselle glitter-rockille, jota edustivat Poison, Mötley Crue ja muut ulkonäköään kosmeettisin keinoin ja kimaltein korostavat pumput. Söpöyilylle keskisormea näyttävä grunge oli uusi luvun punk, vastavoima kaupalliselle musiikille ja 1980-luvulla kukoistaneelle materialismille.

Underground-asemassa musiikkityyli ei kauan pysynyt. Grunge löysi nopeasti suuret massat. Pearl Jam, Soundgarden ja Nirvana vetosivat teineihin, joita yhtyeiden antisankaruus ja raskasmielisyys viehätti.

Grungelle kävi kuten kaikille huippusuosituille musiikkityyleille ennen pitkää auttamatta käy: niiden ohi kiilaa uusia. Pearl Jamin fanit ovat kuitenkin ilmeisen uskollista sakkia, sillä yhtye on jatkanut niinsanotun ostoskeskusmetallin ja muiden tyylisuuntien rynnistyksistä välittämättä, ei ehkä niin voitokkaana kuin kaksikymmentä vuotta sitten, mutta elossa kuitenkin.

Pearl Jamin edellinen albumi Backspacer ilmestyi vuonna 2009. Yhtye on uuden albumin suhteen itsevarma. Bändin kotisivuilla julkaistussa haastattelussa kitaristi Stone Gossard kertoo singlelohkaisukappaleen olevan voittaja-ainesta.

Sirens-biisillä on erikoinen paikka sydämessämme. Siinä on sellaista syvyyttä, että se tuntuu meistä itsestämme jo klassikolta.

Kuuntele Pearl Jamin hittejä vuosien varrelta! Viimeisenä listalla on uusi kappale Sirens. Klassikkoainesta vai ei?

Kilpailut

Uusimmat