Jo pentuajalta tutut sudet tappoivat Kolmårdenin eläintenhoitajan

18.06.2012 19:30 -

Susilauma raateli eläintenhoitajan kuoliaaksi ruotsalaisessa Kolmårdenin eläintarhassa.

Ranuan eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä on saanut tänään vastata lähes väsymiseen asti median ja huolestuneiden kansalaisten kyselyihin susien vaarallisuudesta.

- Kun villi petoeläin ei enää pelkää ihmistä ja kesyyntyy liikaa, hälytyskellojen pitäisi alkaa soida.

Keskustelu aiheesta alkoi eilen, kun susilauma raateli eläintenhoitajan kuoliaaksi ruotsalaisessa Kolmårdenin eläintarhassa.

Mari Heikkilän mukaan merkittävä ero Ranuan ja Kolmårdenin välillä on se, että Kolmårdenin susilauma koostuu kesyistä eläimistä kun taas Ranualla tarhassa olevat sudet ovat villejä.

- Sellainen ei-kesy susi pelkää ihmistä, eli kun hoitaja menee aitaukseen, sudet siirtyvät aitauksen vastakkaiseen päähän ja pysyvät mahdollisimman kaukana. Ei-kesy susi pyrkii väistämään kaikkea kontaktia ihmisen kanssa. Eli terve ja normaalisti käyttäytyvä susi ei lähesty ihmistä.

Expressen-lehti kertoo verkkosivuillaan tänään, että Kolmårdenissa kuollut 30-vuotias naishoitaja oli työskennellyt hänet tappaneen susilauman kanssa tiiviisti jo pitkään ja useimmat eläimistä olivat olleet hänelle tuttuja jo pennusta asti.

Mari Heikkilä arvioi, että Kolmårdenin puolikesyt sudet ovat käyttäytyneet samalla tavalla kuin luonnonsudet saalistaessaan. Traagiset tapahtumat ovat käynnistäneet Ruotsissa vilkkaan väittelyn susien vaarallisuudesta.

Muutama vuosi sitten suden luvattomasta ampumisesta vankilaan tuomittu ruotsalaismies on jopa tehnyt poliisille rikosilmoituksen Kolmårdenista. Hänen mukaansa eläintarha on syyllistynyt kuolemantuottamukseen.

Mari Heikkilä muistuttaa edelleen, että kyse on siitä, että Kolmårdenin sudet ovat olleet villieläimiksi liian kesyjä. Siksi myös toistuvasti liian lähelle ihmisasumusta tulevien luonnon susien suhteen pitäisi olla todella varuillaan.

- Joskus nälkä voi ajaa suden ihmisasumuksen lähelle, jolloin siinä vaiheessa se on riski, mutta niin kauan kuin se karttaa ihmistä, molemmat mahdutaan elämään samalla maaperällä.

Ranuan eläinpuistossa hoitajalla on tapana mennä susiaitaukseen yksin mukanaan vain radiopuhelin tai kännykkä. Mari Heikkilä pitää turvatoimia riittävinä eikä näe tarvetta niiden kiristämiseen edes Kolmårdenin tapahtumien jälkeen.

(Radio Nova, MTV3)

Kilpailut

Uusimmat